Tensiuni la Moscova | Prigojin, căutat de FSB după ce a îndemnat la revoltă. Măsuri antitetoriste în capitala rusă

  • 24 Iunie 08:35
Tensiuni la Moscova | Prigojin, căutat de FSB după ce a îndemnat la revoltă. Măsuri antitetoriste în capitala rusă

Guvernatorul regiunii Rostov din Rusia – care se învecinează cu Ucraina – le-a cerut locuitorilor să rămână în case. Vehicule militare rusești au fost văzute pe străzile din Rostov pe Don, dar și la Moscova, unde măsurile de securitate au fost sporite, după ce șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a susținut că trupele sale au intrat în Rusia, potrivit BBC. Imaginile de pe rețelele de socializare par să arate că trupele Wagner au înconjurat o clădire guvernamentală din Rostov pe Don. Primarul din Moscova a anunțat că sunt luate măsuri anti-teroriste pentru a întări securitatea în capitala Rusiei.

Serviciul secret rus de securitate FSB a anunțat vineri noapte că a început o anchetă împotriva lui Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, anunță publicația rusă Kommersant și BBC, scrie G4Media.

FSB, loială președintelui Putin, îl acuză într-un comunicat pe Prigojin de incitare la revoltă împotriva puterii de stat, după ce acesta a adus acuzații de genocid armatei ruse.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a cerut sâmbătă mercenarilor din grupul Wagner ”să nu facă o greșeală ireparabilă” și să nu execute ordinele lui Evgheni Prigojin, șeful grupului, după ce acesta a făcut apel la o revoltă armată împotriva Ministerului rus al Apărării, relatează EFE, preluată de Agerpres.

”Facem apel la luptătorii armatei private să nu facă o greșeală ireparabilă, să înceteze orice acțiune armată împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale și trădătoare ale lui Prigojin, să ia măsuri pentru arestarea acestuia”, se arată într-un comentariu al FSB, citat de Interfax.

Potrivit comunicatului, ”declarațiile și acțiunile lui Prigojin sunt de fapt un apel la declanșarea unui conflict civil armat pe teritoriul Rusiei și reprezintă o lovitură în spate pentru militarii ruși care luptă împotriva forțelor pro-fasciste ucrainene”.

”Toate informațiile răspândite pe rețelele de socializare în numele lui Evgheni Prigojin despre presupusul bombardament asupra unităților din spatele Wagner nu corespund realității și reprezintă o provocare informativă”, adaugă FSB.

Serviciul a precizat că ”direcția de investigații (…) a deschis un dosar penal legitim și bine fundamentat împotriva lui Prigojin” pentru ”organizarea unei rebeliuni armate”, o infracțiune ce se pedepsește de la 12 la 20 de ani de închisoare.

Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că el și cei 25.000 de oameni ai săi sunt gata să moară pentru „patrie” și ”să elibereze poporul rus” de ierarhia militară împotriva căreia a intrat în rebeliune, transmite AFP.

„Suntem cu toții gata să murim, toți cei 25.000. Și după aceea vor mai fi 25.000. Pentru că murim pentru patrie, murim pentru poporul rus care trebuie eliberat de cei care bombardează populația civilă”, a declarat Prigojin într-un nou mesaj audio pe Telegram.

Serghei Sobyanin, primarul din Moscova, a scris pe Telegram: ”În legătură cu informații care apar, la Moscova sunt luate măsuri anti-teroriste care au scopul de a întări măsurile de securitate”, potrivit BBC, relatează News.ro.

”Au fost introduse controale rutiere suplimentare. Este posibil să fie limitate evenimentele publice. Vă rog să luați în considerare aceste măsuri, luate cu înțelegere”, a afirmat el.

Vasili Golubev a scris pe Telegram: ”Situația actuală necesită concentrare maximă a forțelor pentru a menține ordinea”.

”Agențiile de aplicare a legii fac tot ce este necesar pentru a asigura siguranța locuitorilor din zonă. Cer tuturor să rămână calmi și să nu iasă din casă dacă nu este nevoie”, a afirmat el.

Șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a susținut, anterior, fără a oferi dovezi, că forțele sale au trecut din Ucraina, unde luptau, în Rusia.

Vehicule militare rusești au fost desfășurate pe străzi în orașul Rostov pe Don, la circa 100 de kilometri est de granița cu Ucraina. De asemenea, BBC a prezentat imagini cu măsurile de securitate sporite de la Moscova, unde vehicule blindate patrulează pe străzi.

Pe internet circulă o înregistrare video potrivit căreia Evgheni Prigojin s-ar afla în interiorul cartierului general militar din sudul Rusiei, la Rostov pe Don.

Filmările – care nu au fost verificate de BBC – înfățișează bărbați în uniformă plimbându-se în jurul clădirii locale a Ministerului de Interne, care este înconjurată de vehicule blindate, inclusiv două tancuri cu tunurile ațintite asupra acesteia.

În videoclip, Prigojin afirmă că trupele sale vor bloca orașul și se vor îndrepta spre Moscova dacă șefii apărării, Serghei Șoigu și Valeri Gerasimov, nu vor veni să se întâlnească cu el, relatează BBC.

De asemenea, Evgheni Prigojin i-a îndemnat pe angajații Gărzii Naționale să treacă alături de el.

„Cel mai promițător politician apelează la Garda Națională cu o ofertă pe care mai bine să nu o refuzi. Îndeplinirea ordinelor penale și încercarea de a interveni în campania de justiție intenționată se va termina prost pentru angajații care au făcut o alegere greșită”, este mesajul citat de Nexta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-2,26
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
1
Mon
3
Tue
3
Wed
4
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău