Tensiuni între Ucraina și Ungaria după ce sediul Uniunii Culturale Maghiare din Transcarpatia a fost incendiat

  • 27 Februarie 2018 13:05
Tensiuni între Ucraina și Ungaria după ce sediul Uniunii Culturale Maghiare din Transcarpatia a fost incendiat

Autori necunoscuți au incendiat, în zorii zilei de marți, sediul central din Ujgorod al Uniunii Culturale Maghiare din Transcarpatia (KMKSZ), o parte semnificativă a clădirii fiind puternic afectată de flăcări.

Autorii au spart, în jurul orei două noaptea (ora Europei Centrale), o fereastră care dădea spre stradă și au aruncat în interior un dispozitiv exploziv sau o sticlă incendiară. Parterul clădirii a fost puternic afectat de flăcări, însă în încăperile aflate la etaj nu s-au produs daune. Pompierii au fost alertați de paznicul clădirii de birouri din vecinătate. Acesta a auzit o explozie puternică, iar când a ieșit pe stradă, a observat flăcările puternice. Poliția a promis mai multe informații despre incident, în cursul dimineții. Incidentul de acum este cel de-al doilea atac care are loc împotriva sediului central al KMKSZ.

Tentativa anterioară de incendiere, una nereușită, a avut loc la data de 4 februarie, autoritățile ucrainene suspectând doi cetățeni polonezi de săvârșirea faptei. József Barta, vicepreședintele KMKSZ, a declarat presei că are încredere că autoritățile îi vor căuta și identifica pe autori, respectiv pe instigatorii acestora. Domnia sa a adăugat de asemenea că, în opinia sa, de data aceasta nu este vorba despre un act de vandalism, ci de o provocare la adresa maghiarilor din Transcarpatia. „Cineva vrea să destabilizeze situația din zonă" - a precizat vicepreședintele.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a condamnat incendierea sediului din Ujgorod al Organizației pentru Cultura Maghiară din Transcarpatia și a calificat evenimentul drept o „provocare". În același timp, Ambasadorul Ucrainei la Budapesta, Liubov Nepop, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, după incidentul petrecut la sediul Organizației pentru Cultura Maghiară din Transcarpatia, cu sediul la Ujgorod, soldat cu incendiere, anunță Guvernul Ungariei.

„Procese bizare au loc în Ucraina, sunt difuzate idei politice extremiste”, a declarat ministrul ungar de externe, Péter Szijjárto.
Potrivit afirmațiilor ministrului ungar de externe, Péter Szijjárto, este vorba despre legile adoptate în Ucraina, care îngrădesc „grav drepturile minorităților și se pare că sperie membrii comunității maghiare din Transcarpatia”.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
12
Mon
14
Tue
12
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău