Tensiuni între China și Marea Britanie pe tema Hong Kong. Beijing acuză: Această decizie constituie o ingerință grosolană

  • 06 Iulie 18:45
Tensiuni între China și Marea Britanie pe tema Hong Kong. Beijing acuză: Această decizie constituie o ingerință grosolană

Ambasadorul Chinei la Londra a acuzat luni guvernul britanic de ingerințe grosolane în afacerile interne ale Hong Kong-ului. Reacția Chinei vine după criticile aduse de premierul Boris Johnson împotriva noii legi cu privire la securitatea națională, impusă de Beijing regiunii administrative speciale, retrocedată Chinei de Marea Britanie în 1997, scrie Agerpres si Digi24.ro, care preiau Reuters.

"Guvernul britanic face afirmații iresponsabile cu privire la afacerile din Hong Kong", a declarat ambasadorul Liu Xiaoming într-o conferință de presă online, adăugând că acesta a formulat acuzații nejustificate cu privire la legea asupra securității în Hong Kong.

Boris Johnson a apreciat miercurea trecută, a doua zi după adoptarea controversatei legi, că această măsură reprezintă o încălcare a Declarației comune din 1984, ce a precedat retrocedarea, document care garantează un grad ridicat de autonomie pentru fosta colonie britanică, precum și drepturi și libertăți pentru locuitorii săi.

Referitor la oferta Marii Britanii de a acorda deținătorilor de pașapoarte BNO (British National Overseas) din Hong Kong cetățenie deplină britanică, diplomatul chinez a declarat: "Această decizie constituie o ingerință grosolană în afacerile interne ale Chinei".

Aproape 3 milioane de locuitori ai Hong Kong-ului pot pretinde să obțină pașaport BNO și circa 350.000 de persoane beneficiau de acest statut în februarie.

Marea Britanie va trebui să suporte consecințe dacă va trata China drept țară ostilă în luarea deciziei de a permite permite Huawei să se implice în rețeaua de telecomunicații a Regatului Unit, a amenințat totodată șeful misiunii diplomatice chineze la Londra, citat de Reuters.

"Vrem să fim prietenul vostru. Vrem să fim partenerul vostru. Dar dacă vreți să faceți din China o țară ostilă, va trebui să suportați consecințele", a reiterat Liu Xiaoming în aceeași conferință de presă.

Premierul Boris Johnson a declarat săptămâna trecută că va lua o decizie prudentă cu privire la Huawei pentru că guvernul nu dorește ca o infrastructura critică să fie controlată de "furnizori de stat potențial ostili".

Sursa:Digi24.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28
Nori împrăștiați
Umiditate:32 %
Vint:3,6 m/s
Mon
23
Tue
24
Wed
23
Thu
20
Fri
19

Curs oficial BNM 10 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6172 -0.0617
USD 16.5952 -0.0205
RON 4.0556 -0.0138
UAH 0.6004 0.0004
RUB 0.2257 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău