Tensiuni în Golf | Arabia Saudită obține convocarea unor reuniuni extraordinare ale Ligii Arabe și Consiliului de Cooperare al Golfului

  • 19 Mai 2019 12:14
Tensiuni în Golf | Arabia Saudită obține convocarea unor reuniuni extraordinare ale Ligii Arabe și Consiliului de Cooperare al Golfului

Arabia Saudită a cerut sâmbătă convocarea de reuniuni ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) și Ligii Arabe, ca urmare a episodului sabotării a patru nave în apele Golfului și a atacului cu drone asupra a două stații de pompare de pe teritoriul regatului saudit, transmite AFP.

Cele două summituri extraordinare convocate de Riad vor avea loc pe 30 mai la Mecca, "pentru a discuta despre aceste agresiuni și despre consecințele lor asupra regiunii", potrivit agenției saudite oficiale de presă.

Este vorba " de a ne consulta și a ne coordona cu lideri frați", în legătură cu "toate subiectele susceptibile să întărească securitatea și stabilitatea în regiune".

Rebelii pro-iranieni Houthi, care controlează zone importante din Yemen, au revendicat atacul cu drone de marți din regiunea capitalei Riad, care a avut drept țintă două stații de pompare ale unei oleoduct ce leagă estul și vestul regatului saudit.

Duminică, patru nave - două petroliere saudite, o navă norvegiană și un cargou emiratez - au fost sabotate în largul Emiratelor Arabe Unite, în zona de intrare în Golful Persic.

Comunicatul saudit subliniază "consecințele grave ale acestor atacuri", în special pentru "rutele de aprovizionare și stabilitatea piețelor mondiale de petrol".

SUA au anunțat pe 5 mai desfășurarea în Golf a portavionului Abraham Lincoln și unor bombardiere B-52, invocând o "amenințare" din partea Iranului. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău