Tensiuni în Consiliul European, care își alege azi președintele: Donald Tusk, favorit pentru reînnoirea mandatului
-
09 Martie 2017 11:45
Șefii de stat sau de guvern ai țărilor membre din UE vor alege joi noul președinte al Consiliului European, actualul lider, Donald Tusk, fiind favorit pentru obținerea unui al doilea mandat în fruntea instituției.
Pe agenda summitului liderilor europeni se află, încă de la debutul său, alegerea președintelui Consiliului European pentru perioada iunie 2017-noiembrie 2019, reprezentând subiectul cu cea mai mare greutate politică de pe agenda liderilor UE într-o perioadă de repoziționări în raport cu integrarea europeană, de început al negocierilor pentru Brexit și de suprapunerea idealului valoric european cu paradigma ”Europa cu mai multe viteze”.
”Va fi primul subiect pe agenda noastră”, le-a transmis Tusk liderilor UE în invitația de participare la Consiliul European.
Lui Tusk i-a fost deja reconfirmată susținerea din partea Partidului Popular European, Polonia a declarat că nu va susține candidatura sa pentru un nou mandat, acuzându-l de încălcare a neutralității politice și propunându-l drept contracandidat pe eurodeputatul Jacek Saryusz-Wolski Eurodeputatul respectiv, vicepreședinte al Partidului Popular European, a fost exclus din structurile de conducere ale partidului și pare puțin probabilă ipoteza ca acesta să primească susținere din partea liderilor Consiliului European.
Disputa dintre guvernul de la Varșovia și Tusk are loc în contextul în care actualul lider al Consiliului European și fost premier al Poloniei a criticat în dese rânduri partidul de guvernământ din țara sa pentru subminarea democrației. Donald Tusk a explicat că el este “imparțial și neutru politic față de cele 28 de state membre” ale Uniunii Europene, însă rolul de președinte al Consiliului European include “protecția valorilor și principiilor europene”.
Totodată, opinia exprimată de socialiștii europeni la summitul lor din Malta de luna trecută, potrivit căreia PPE deține toate funcțiile de conducere în Europa, perturbând echilibrul politic, deschidea calea spre un potențial contracandidat din partea socialiștilor europeni, deși acest fapt nu a fost confirmat.
Actualul mandat al lui Donald Tusk expiră în luna iunie, iar în cazul reînnoirii sale în funcție sau a înlocuirii, următorul mandat de președinte al Consiliului European va fi cuprins în perioada iunie 2017-noiembrie 2019.
Cum este ales președintele Consiliului European?
Președintele Consiliului European, instituție fondată în 2009, este ales de către cei 28 de lideri ai țărilor membre din Consiliul European cu majoritate calificată pentru o perioadă de doi ani și jumătate cu posibilitate de reînnoire.
Procedura majorității calificate presupune că 55% dintre membrii Consiliului European reprezentând 65% din populația UE trebuie să voteze în favoarea unui candidat pentru ca acesta să devină președinte.
În prezent, cu cei 8 membri ai săi în Consiliul European, socialiștii reprezintă 33.92% din populația UE, popularii (7 membri) au 32.85%, liberalii (8 membri) reprezintă 9.94%, conservatorii (2 membri) însumează 20.22%, stânga radicală (1 membru) are 2.11%, iar independenții au 0.95%.
Ce responsabilități are liderul Consiliului European?
Rolul președintelui este prevăzut la articolul 15 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În special, președintele Consiliului European are următoarele responsabilități: 1) să prezideze reuniunile Consiliului European și să impulsioneze lucrările acestuia; 2) să asigure pregătirea reuniunilor Consiliului European și continuitatea lucrărilor acestuia, în cooperare cu președintele Comisiei și pe baza lucrărilor formațiunii Afaceri Generale a Consiliului; 3) să acționeze pentru facilitarea coeziunii și a consensului în cadrul Consiliului European; 4) să prezinte Parlamentului European un raport după fiecare reuniune a Consiliului European.
Președintele Consiliului European asigură, de asemenea, reprezentarea externă a UE: 1) în ceea ce privește chestiunile legate de politica externă și de securitate comună (PESC) a UE, alături de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, care contribuie la punerea în aplicare a PESC și la asigurarea unității, coerenței și eficacității acesteia și 2) la summiturile internaționale, de obicei, alături de președintele Comisiei Europene.