Tenis - corupție | Șapte jucători francezi, în custodia poliției
-
21 Martie 2019 19:46
Alți șapte tenismeni francezi au fost plasați în custodia poliției în afacerea "meciurilor trucate" și ar putea fi urmați de mai mulți jucători europeni și americani, a indicat joi L'Equipe.
În iunie 2018 a fost deschisă o anchetă internațională vizând o rețea criminală alcătuită din cetățeni armeni, implantată în Belgia, rețea suspectată de trucarea a sute de meciuri în legătură cu pariurile sportive.
Șapte jucători francezi au fost plasați marți în custodia poliției, iar miercuri dimineață au fost audiați de anchetatorii Serviciului Central pentru Curse și Jocuri (SCCJ), înainte de a fi eliberați. Cinci dintre ei ar fi recunoscut că au acceptat trucarea de meciuri, în schimbul banilor.
Justiția belgiană a destructurat o vastă rețea legată de o organizație criminală implantată în această țară și suspectată de trucarea unor meciuri din competiții minore.
Patru jucători francezi (Mick Lescure, Jules Okala, Yannick Thivant și Jerome Inzerillo) au fost plasați în custodia poliției pe 16 ianuarie în cadrul acestei afaceri.
Mick Lescure, care era atunci locul 487 mondial, a recunoscut că a trucat în cariera sa "între 20 și 30 de meciuri", la simplu și la dublu, în schimbul unor sume între 600 și 2.000 euro.
În iunie 2018 au avut loc percheziții simultane în șase țări europene, printre care Franța. În total, șapte persoane de naționalitate armeană printre care Grigor Sargsian, presupusul creier al rețelei, au fost inculpate, mai ales pentru "corupție", "spălare de bani" și "apartenență la o organizație criminală", înainte de a fi plasate în arest provizoriu.
Scandalul meciurilor trucate în turnee Challenger și Futures, dezvăluit de L'Equipe în ianuarie, a scos la lumină un flagel recurent în tenis. Belgia, la originea anchetei, ar fi cerut audierea a circa 40 de jucători pentru fapte comise la numeroase turnee de mâna a doua din Europa, SUA sau Africa de Nord. Tenismenii profesioniști situați între locurile 250 și 500 în ierarhia mondială, care nu stau bine cu banii, sunt prăzi ușoare pentru rețelele mafiote care adună milioane grație unor pariuri frauduloase, ce le aduc jucătorilor doar câteva mii de euro. Astfel, numeroși jucători ar accepta să piardă un ghem, un set sau un meci pentru a-și câștiga existența, pariind singuri sau fiind în complicitate cu pariori profesioniști, scrie un alt ziar francez, Le Figaro.
Jerome Inzerillo, fost jucător profesionist plasat în ianuarie în custodia poliției franceze, a afirmat joi pentru L'Equipe: "Poate ar trebui pur și simplu interzis să se parieze la turneele cele mai mici. Ar fi o soluție ca să se încheie toată această poveste. Oare o vor face însă instanțele? Din câte am citit, ITF (Federația internațională) nu e neapărat interesată să se termine cu pariurile. Astăzi nu face mare lucru pentru jucători."
Jean-François Vilotte, directorul general al Federației franceze de tenis, fost președinte al Autorității de reglementare a jocurilor online (ARJEL), a militat, în urmă cu câteva săptămâni, pentru o reglementare a piețelor interne ale pariurilor sportive și pentru o represiune penală, încurajând totodată o cooperare internațională pentru a lupta în fine în mod eficient împotriva rețelelor de corupție.
Sursa: AGERPRES