Temperaturile ridicate din această iarnă afectează pomii și culturile agricole, iar recolta riscă să fie compromisă

  • 14 Ianuarie 2020 13:30
Temperaturile ridicate din această iarnă afectează pomii și culturile agricole, iar recolta riscă să fie compromisă

Temperaturile ridicate din această perioadă a anului și precipitațiile reduse favorizează dezvoltarea dăunătorilor la culturile de câmp și la pomii fructiferi. Agricultorii sunt îngrijorați de această situație care va afecta recolta, iar cheltuielile pentru produsele fitosanitare vor fi mai mari.

Relatează Aliona Savca.

Fermierul Gheorghe Malcoci, care practică agricultură de peste 40 de ani, nu își amintește de o toamnă și iarnă secetoasă ca în prezent. El spune că o bună parte din culturile însămânțate toamna nu au reușit să se înfrățească, iar recolta riscă să fie compromisă de dăunători.

În centru, aici la noi culturile de toamnă grâul, orzul, care au fost semănate, foarte rău s-au dezvoltat. La alții chiar nu au ieșit deloc. Dăunătorii, desigur, când e frigul mai mare ei mulți dispar, dar acum se dezvoltă mai puternic și cred că în primăvară vom avea probleme. Va fi o invazie mai mare de dăunători și vor trebui mai multe prelucrări. Avem de pierdut. Noi avem o livadă de piersici și ne străduim să facem cât mai puține stropituri, dar dacă o să fie invazia mare nu poți face producție mai calitativă fără produse fitosanitare mai puternice. Din cauza aceasta și cheltuielile vor fi mai mari. Se vorbește că “Iarna n-o mănâncă lupul”, dar cred că încălzirea aceasta globală are însemnătate și efectele deja se simt”, susține agricultorul.  

Temperaturile ridicate influențează negativ și procesele fiziologice la pomi, atenționează pomicultorul Sergiu Popa, doctorul conferențiar la Universitatea Agrară. Mai mult, el susține că rezistența la îngheț a plantelor pomicole se reduce semnificativ.

„Dacă vorbim despre specii cum ar fi caisul, care are un repaus profund de numai 30-40 de zile, dacă vorbim despre piersic sau alte culturi sâmburoase, atunci acestea deja au ieșit din repausul profund și intră în repausul climateric. Adică, dacă temperaturile sunt ridicate atunci poate să înceapă procesele fiziologice și, respectiv, să înceapă dezmuguritul. Încă un lucru negativ este umiditatea din sol. Precipitații foarte puține am avut atât în toamnă, cât și la începutul iernii. Aceasta influențează negativ asupra plantelor pomicole”, a precizat Sergiu Popa. 

Meteorologii prognozează pentru această săptămână temperaturi diurne pozitive, iar precipitații nu se prevăd.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău