Temperaturile extreme ucid 5 milioane de oameni pe an
-
08 Iulie 2021 15:55
Peste 5 milioane de oameni mor în fiecare an la nivel mondial din cauza temperaturilor extreme, arată un studiu derulat pe parcursul a 20 de ani, iar numărul victimelor provocate de căldură este în creștere, informează The Guardian, potrivit DIGI24.ro.
În cercetare au fost implicați zeci de oameni de știință din toată lumea, iar aceștia au descoperit că 9,4% dintre decesele produse le nivel mondial în fiecare an sunt cauzate de expunerea la frig sau căldură extremă, adică aproximativ 74 de morți în plus la fiecare 100.000 de oameni, potrivit sursei citate.
Cercetătorii au analizat datele despre mortalitate și vreme din 750 de locuri din 43 de țări, în intervalul 2000-2019, și au descoperit că temperatura medie zilnică în aceste locuri a crescut cu 0,26 grade Celsius la fiecare 10 ani.
Studiul a mai descoperit că mai mulți oameni au murit din cauza frigului decât din cauza căldurii în ultimii 20 de ani, însă că numărul victimelor provocate de căldură este în creștere, în timp ce numărul victimelor provocate de frig este în scădere.
Profesorul Yuming Guo de la Universitatea Monash (Australia), unul dintre autorii principali ai studiului, a spun că aceasta tendință se va menține din cauza schimbărilor climatice, iar rata mortalității ar putea crește.
"Pe viitor, rata mortalității din cauza frigului ar trebui să scadă în continuare, dar pentru că rata mortalității cauzate de căldură va continua să crescă înseamnă că va exista o agravare a situației", a spus Guo.
El a spus că în Europa s-a produs deja o creștere a ratei mortalității asociată cu temperaturile ridicate. "Dacă nu luăm măsuri pentru a diminua efectele schimbărilor climatice, acestea vor provoca mai multe morți".
Studiul, publicat în revista științifică Lancet Planetary Health, a luat în calcul temperaturile optime diferite pentru oamenii care trăiesc în zone diferite. "Populațiile au abilitatea de a se adapta la vremea locală", a spus Guo.
Cea mai mare creștere a ratei mortalității din cauza căldurii a avut loc în Europa de Est, în timp ce Africa Sub-sahariană a înregistrat cea mai mare rată a mortalității legată de temperaturile scăzute.
Profesorul Adrian Barnett, de la Universitatea de tehnologie din Queensland, care nu a fost implicat în studiu, a spus că atacuri de cord, stopurile cardiace și atacurile cerebrale au crescut atât în condițiile de temperaturi extrem de ridicate, cât și extrem de scăzute. "Cei mai expuși riscului sunt oamenii care au o afecțiune cardiacă sau pulmonară preexistentă", a spus el.
Populațiile sunt bine adaptate la climatul în care locuiesc, în ceea ce privește locuința, înbrăcămintea sau comportamentul, a spus Barnett. "Țările cu temperaturi ridicate înregistrează mai puține morți provocate de căldură, însă acest lucru probabil se va schimba". Adrian Barnett a spus că ar trebuie luate în considerare strategii de atenuare precum izolații mai performante pentru locuințe și sisteme de aer condiționat alimentate de panouri solare, care să funcționeze și în cazul opririi alimentării cu energie electrică.