Temperatura medie globală înregistrează tendințe de creștere

  • 16 Mai 2023 11:00
Temperatura medie globală înregistrează tendințe de creștere

În anul trecut, temperatura medie globală a fost estimată cu 1,15 ± 0,13°C peste medie, iar conservarea climei este una dintre problemele prioritare cu care se confruntă omenirea astăzi. O evaluare în acest sens a fost făcută de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), în contextul Zilei Internaționale de Acțiune pentru Climă, marcată în fiecare an pe 15 mai, transmite MOLDPRES.

Potrivit SHS, toți cei opt ani din 2015 până în 2022 au fost cei mai călduroși ani înregistrați, 2022 fiind al cincilea sau al șaselea cel mai cald. Și asta în ciuda faptului că fenomenul de răcire La Niña a fost observat timp de trei ani la rând. „Nivelurile de concentrație ale celor trei mari gaze cu efect de seră – dioxid de carbon, metan și protoxid de azot – au atins niveluri record observate în 2021. Concentrațiile acestor trei gaze cu efect de seră au continuat să crească în 2022”, explică sursa citată.

De asemenea, în 2022, conținutul de căldură din ocean a atins un nou record istoric. Circa 90% din energia reținută de către gazele cu efect de seră ajunge în ocean, ceea ce moderează o parte din creșterea mai mare a temperaturii, dar prezintă un risc pentru ecosistemele marine.

Specialiștii estimează că consecințele schimbărilor climatice, fenomenele meteorologice extreme provoacă pierderi economice uriașe, amenință vieți omenești și perturbă securitatea alimentară și a apei la nivel mondial. Oamenii de știință vorbesc despre schimbările climatice globale, inclusiv despre o creștere a temperaturii medii anuale, care determină topirea ghețarilor și creșterea nivelului mării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău