Temeri că în Bulgaria a început al doilea val al epidemiei

  • 15 Iunie 2020 11:41
Temeri că în Bulgaria a început al doilea val al epidemiei

De la începutul pandemiei COVID-19 Bulgaria a înregistrat numai 3.266 de cazuri de infectare, dintre care 172 de decese. Însă, pe fondul măsurilor de relaxare, în ultimele șapte zile s-a înregistrat un record de 555 de noi cazuri. Probabil Bulgaria trece în prezent printr-un al doilea val epidemic, a declarat inspectorul-șef pentru sectorul sanitar, Anghel Kuncev.

Cu toate acestea, începând de luni se vor relaxa unele restricții antiepidemice, purtarea măștii nemaifiind obligatorie în magazine, dar rămâne obligatorie în transportul public, farmacii și spitale.

Carantina nu va mai fi aplicată în cazul persoanelor revenite din Spania, Italia, Olanda, Irlanda și Malta, dar rămâne valabilă în cazul celorlalte țări, cu excepția decisă anterior a Serbiei, Bosniei-Herțegovinei și Muntenegrului. 

Ministrul turismului din Bulgaria, Nikolina Anghelkova, declara în urmă cu câteva zile că a discutat la telefon și online cu reprezentanți ai instituțiilor și companiilor din România, Grecia, Germania, Polonia, Turcia, Israel, precum și din alte state, despre ieșirea din criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19).  „Ne concentrăm pe turiștii din Bulgaria și pe cei din țările vecine și, desigur, pe oaspeții de pe piețele turistice din UE, care au o importanță semnificativă pentru Bulgaria și care au o situație epidemică similară. În cadrul discuțiilor, principalii tour-operatori din aceste state ne-au informat că intenționează să ofere zboruri charter spre Bulgaria de la începutul acestei luni și începutul lunii viitoare”, a declarat Anghelkova.

Parlamentul Bulgariei a aprobat miercuri reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru restaurante și servicii de catering până la 9%, de la 20%, începând din luna iulie a acestui an, în ideea de a ajuta industria ospitalității să își revină după pandemie.

Restricții rămase în vigoare

În Bulgaria a fost însă extinsă până la 30 iunie situația de urgență epidemică și rămân în vigoare numeroase alte restricții, prevăzute în mai multe ordine emise vineri de ministrul sănătății, Kiril Ananiev.

Astfel, va fi interzisă frecventarea discotecilor, piano-barurilor, cluburilor de noapte și a altor astfel de localuri.

Organizarea de evenimente de grup în interior la care participă peste 10 persoane, inclusiv nunți, baluri, botezuri și alte astfel de manifestări, va fi interzisă în aceeași perioadă.

În același ordin al ministrului, evenimente sportive în aer liber și interior pot avea loc doar cu ocuparea în proporție de 50% a capacității tribunelor și scaunele sunt rearanjate pentru a lăsa un loc gol pe fiecare parte a unui spectator sau pentru a menține spectatorii la 1,5 m de unul de unul.

Aceeași cerință de ocupare a locurilor de 50% este valabilă pentru congrese, conferințe, seminarii și expoziții, spectacole teatrale, concerte și alte evenimente live, cursuri de dans, de creație și muzică și săli de studiu gestionate de persoane juridice și fizice.

Bulgaria vrea să participe la găsirea unui vaccin

Pe de altă parte, premierul bulgar Boiko Boris i-a cerut duminică ministrului Kiril Ananiev să facă demersurile necesare pentru ca Bulgaria să se alăture unei eventuale inițiative europene privind obținerea unui vaccin împotriva noului coronavirus, potrivit agenției DPA, citate de Agerpres și digi24.

În timpul unei videoconferințe cu miniștrii europeni ai sănătății, Kiril Ananiev a spus că Bulgaria este dispusă să se alăture eforturilor pentru obținerea unui astfel de vaccin, remarcând însă că încă mai sunt multe detalii de discutat la acest capitol între statele membre și în cadrul Comisiei Europene.

Bulgaria este de asemenea dispusă să se alăture înțelegerii ce reunește Germania, Franța, Italia și Olanda, țări care au încheiat sâmbătă împreună un contract cu compania britanică AstraZeneca pentru furnizarea a 400 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului, atunci când un asemenea vaccin va fi disponibil. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău