Telescopul spațial Hubble nu mai funcționează de câteva zile

  • 19 Iunie 2021 10:24
Telescopul spațial Hubble nu mai funcționează de câteva zile

Telescopul Hubble, care se află de peste 30 de ani pe orbita Terrei, nu mai funcționează de câteva zile, a anunțat vineri NASA adăugând că ''lucrează pentru rezolvarea problemei'', informează AFP, citat de AGERPRES.

''Telescopul și instrumentele științifice sunt în stare bună'', a precizat Agenția spațială americană.

Însă computerul care controlează aceste instrumente ''s-a oprit duminică, 13 iunie'', în a doua parte a zilei, potrivit orei locale din Statele Unite. Un test pentru repornirea sa, realizat a doua zi, a eșuat.

Problema provine de la un modul de memorie deteriorat, potrivit primelor indicii. Încercarea de a comuta pe un modul secundar a eșuat de asemenea.

Sistemul acestui computer a fost dezvoltat în anii 1980. A fost îmbarcat la bordul unui modul care a fost înlocuit în 2009 cu prilejul unei misiuni de mentenanță a telescopului.

Hubble, lansat în 1990, a revoluționat astronomia și a bulversat viziunea noastră asupra Universului, realizând imagini cu sistemul solar, Calea Lactee și galaxii foarte îndepărtate.

Un nou telescop spațial, James Webb, este preconizat să fie lansat pe orbită la sfârșitul lui 2021. Prezentat precum ''fratele mai mare'' al telescopului Hubble, va oferi posibilitatea observării Universului îndepărtat cu o precizie de neegalat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău