Telescopul James Webb a făcut o descoperire galactică surprinzătoare ce aruncă în aer toate teoriile despre începuturile Universului

  • 26 Februarie 2023 16:30
Telescopul James Webb a făcut o descoperire galactică surprinzătoare ce aruncă în aer toate teoriile despre începuturile Universului

Astronomii au zărit ceva complet neașteptat, în timp ce foloseau Telescopul Spațial James Webb ca să studieze începuturile Universului, a scrie CNN. Observatorul spațial a descoperit șase galaxii masive care au existat între 500 și 700 de milioane de ani de la Big Bang, transmite digi24.ro.

Descoperirea dă peste cap toate teoriile existente despre orginile galaxiilor, potrivit unui nou studiu publicat miercuri în revista Nature.

„Aceste obiecte sunt mult mai masive decât se aștepta cineva”, a spus Joel Leja, coautor al studiului și profesor asistent de astronomie și astrofizică de la Universitatea Penn State. „Ne așteptam să găsim doar galaxii mici, tinere la acest moment din timp, dar am descoperit galaxii la fel de mature ca ale noastre în ceea ce credeam până acum că era începutul Universului.”

 

Telescopul observă Universul în lumină infraroșie, care este invizibilă pentru oameni, și este capabil să detecteze lumina slabă care provine de la stele și galaxii antice.

Privind înspre zonele îndepărtate ale Universului, observatorul poate practic să vadă cum arăta spațiul cosmic cu până la 13,5 miliarde de ani în urmă – oamenii de știință au determinat faptul că Universul are în jur de 13,7 miliarde de ani.

Galaxiile sunt atât de masive încât ele intră în conflict cu 99% dintre modelele care reprezintă primele galaxii din Univers, ceea ce înseamnă că oamenii de știință trebuie să regândească cum s-au format și cum au evoluat galaxiile.

„Distrugătoarele Universului” pun sub semnul întrebării felul în care credeam că au luat naștere primele galaxii

„Ne-am referit neoficial la aceste obiecte ca „distrugătoare ale Universului” – și, până acum, s-au ridicat la înălțimea numelui” a spus Leja.

„Ne-am uitat la Universul foarte timpuriu pentru prima dată și nu aveam nicio idee despre ceea ce aveam să descoperim”, a explicat Leja. „S-a dovedit că am descoperit ceva atât de neașteptat încât creează probleme pentru știință. Pune sub semnul întrebării întregul peisaj al formării vechilor galaxii.”

„Ceea ce e amuzant e că avem toate aceste lucruri pe care sperăm să le învățăm de la James Webb și asta nu era nici pe departe în apropierea topului listei”, a spus Leja. „Am găsit ceva despre care nu ne-am gândit niciodată să îi punem întrebări Universului – și s-a întâmplat mult mai repede decât aș fi crezut, dar iată-ne aici.”

Mai există o posibilitate și anume ca galaxiile identificate de Webb să fie de fapt cu totul altceva.

„Cu toate că datele indică faptul că sunt galaxii, eu cred că există o posibilitate reală ca o parte dintre aceste obiecte să se dovedească a fi găuri negre supermasive ascunse”, a spus Leja, care a menționat că masa totală conținută în stelele Universului din perioada timpurie descoperită este de 100 de ori mai mare de cât se credea.

„Chiar și dacă tăiem eșantionul la jumătate, rămâne o schimbare uluitoare”, a conchis Leja.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:4,63 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău