Telemedicina, în acordarea serviciului de asistență urgentă pentru pacienții cu accidente vasculare cerebrale

  • 04 Februarie 2022 16:41
Telemedicina, în acordarea serviciului de asistență urgentă pentru pacienții cu accidente vasculare cerebrale

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Societatea de Neurologie au lansat un proiect-pilot care prevede organizarea serviciului de asistență urgentă pentru pacienții cu accidente vasculare cerebrale prin implementarea Telemedicinei. Tehnologiile digitale urmează să reprezinte o nouă formă de asistență medicală, prin conectarea populației la sistemul de sănătate și organizare a îngrijirilor medicale pentru obținerea unei calități mai bune a rezultatelor actului medical. Este vorba despre asistența înalt specializată și calificată, indiferent de locul de trai și ocupația pacienților, pe întreg teritoriul țării, transmite IPN.

Președintele Asociației de Neurologie din Moldova, prorectorul USMF, Stanislav Groppa, a declarat că în Republica Moldova la fiecare oră un pacient suportă accident vascular cerebral, iar la fiecare o oră și jumătate o persoană moare în urma accidentului vascular cerebral. Această maladie nefastă aduce mortalitate, dizabilitate, afectează calitatea vieții. „Prin realizările tehnologiilor avansate, astăzi este posibil de a iniția o remodelare a sistemului de sănătate prin strategii de regionalizare, ierarhizare, creare a centrelor de înaltă competență. Și, desigur, azi Universitatea de Medicină și Farmacie, care este gazda acestui eveniment, este gata să acorde tot sprijinul logistic, științific, metodologic în pregătirea continuă a cadrelor pentru a îndeplini această misiune”, a menționat academicianul.

Prezentă la eveniment, ministra sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că autoritățile își propun să înlăture barierele care reduc șansa de supraviețuire a pacienților cu AVC, iar una dintre priorități este asigurarea cu capacități de diagnosticare la nivel național. Un obiectiv este și regionalizarea unor servicii de diagnosticare corectă și la timp oportun.

Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a spus că, atunci când timpul este limitat, tehnologiile vin să le aducă medicilor informații pentru o reacție corespunzătoare în situații complicate. Una din componentele digitalizării este implementarea fișei medicale electronice a pacientului. Proiectul prezentat astăzi vine să ajute de la distanță cu completarea informațiilor despre pacienții preluați și duși la spitale regionale. Alte platforme de telemedicină vor fi utilizate pentru acordarea consultațiilor online. Prescripțiile medicale vor fi completate online de către medici și vor putea fi accesate, la necesitate, în farmacii.

Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a remarcat că tehnologiile informaționale și telemedicina sunt „medicina viitorului”, fiind o cale simplă de acces la servicii medicale sigure și înaltă calitate. „În special acest lucru se referă la accidentul vascular cerebral, care se consideră cauza principală a afectării cerebrale, a dizabilității pe termen lung și a decesului. Stabilirea cât mai curând posibilă a diagnozei și a administrarea la timp a tratamentului sunt cruciale pentru prevenirea leziunii creierului și recuperarea pacientului”, a declarat Emil Ceban.

Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, a precizat că instituția are tot necesarul pentru asigurarea diagnosticului și tratamentului cu AVC acut, iar aceste servicii funcționează non-stop. Prin digitalizarea acestui serviciu, Institutul de Medicină Urgentă poate asigura consultarea spitalelor regionale, atunci când în acestea nu vor ajunge resurse umane pentru a presta aceste serviciu 24 din 24 de ore.

Un obiectiv al proiectului este regionalizarea și ierarhizarea sistemului de sănătate, precum și crearea centrului înalt specializat de asistență de urgență a pacienților cu accidente vasculare cerebrale. Se propune să fie instituite nouă centre de AVC primare: în zona de nord – Edineț, Soroca și Bălți, centru – Orhei, Ungheni, Chișinău, Hâncești, Căușeni, iar în zona de sud – Comrat și Cahul. În Chișinău ar urma să existe două centre de AVC primar – la Institutul de Medicină Urgentă și Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. De asemenea, se propune crearea registrului național al pacienților cu AVC, care astăzi sunt circa 80 de mii la număr. Fereastra terapeutică în cazul AVC este de patru ore și jumătate. Implementatorii precizează că finalitatea proiectului este un diagnostic de precizie, îngrijire de înaltă calitate, diagnostic performant cu imagistică rapidă, reducerea la minimum la transportărilor inutile. Fereastra terapeutică în cazul AVC este de patru ore și jumătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău