Tehnologiile Google care permit izolarea vocilor din mulțime: Sunetele ambientale sunt blocate | VIDEO

  • 15 Aprilie 2018 07:27
Tehnologiile Google care permit izolarea vocilor din mulțime: Sunetele ambientale sunt blocate | VIDEO

Ascultarea unei singure voci dintr-un grup de oameni care vorbesc simultan este o provocare pe care cei mai mulți dintre noi o putem depăși cu minim de efort, fiind de ajuns doar să privim persoana respectivă pentru a discerne cuvintele rostite de zgomotul ambiant.

Nu același lucru poate fi spus și despre echipamentele care folosesc comandă vocală, algoritmii acestora neputând diferenția instrucțiunile rostite de utilizator de cuvintele rostite de alte persoane din încăpere.

Încercând să găsească o soluție la această problemă surprinzător de complicată pentru un sistem computerizat, Google a recurs la tehnologii de inteligență artificială pentru a imita ceea ce oamenii reușesc practic fără efort, respectiv să identifice și izoleze voci din mulțime privind doar la persoana respectivă în timp ce vorbește, scrie MEDIAFAX.

Pentru a demonstra eficiența noului filtru AI, echipa de dezvoltatorii a folosit scenariul unei spectacol de comedie în care doi participanți vorbesc simultan în timp ce publicul aclamă în fundal.

Redus la un simplu reglaj stânga-dreapta, filtrul poate împărți sunetul în coloane sonore distincte, câte una pentru fiecare voce identificată din imagine. Remarcabil este cum zgomotul ambiant este anulat în întregime, iar vocea selectată este păstrată chiar și în momentele când persoana ascultată își acoperă parțial fața gesticulând din mâini.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău