Tehnica millitară din cadrul “Dragon Pioneer 2016” va fi expusă în PMAN

  • 03 Mai 2016 19:22
Tehnica millitară din cadrul “Dragon Pioneer 2016” va fi expusă în PMAN

Militari ai Armatei Naționale a Republicii Moldova și ai Statelor Unite participă, în premieră, începând de marți, 3 mai și până la 20 mai, la exercițiul comun „Dragon Pioneer 2016”.

O coloană cu peste 100 de vehicule militare americane a intrat în Republica Moldova în această dimineață prin punctul de trecere Sculeni pentru a lua parte la exercițiu. Militarii americani au fost întâmpinați de protestatari pro-ruși în Republica Moldova, care au blocat temporar traseul.

În cadrul exercițiului „Dragon Pioneer 2016” sunt utilizate 58 de unități de tehnică din dotarea armatei SUA, dintre care 11 mașini de luptă și asigurare de luptă, 18 mașini de manevră și 29 mașini de transport. Vehiculele militare, alături de aproximativ 200 de miliari au intrat în această dimineață în Republica Moldova prin punctul de trecere Sculeni, dar la scurt timp deplasarea acestora a fost blocată de câteva zeci de protestatari, simpatizanți ai Partidului Socialiștilor, filo-rus.

Printre manifestanți erau și câțiva deputați care s-au pronunțat împotriva colaborării Republicii Moldova cu NATO. Pe de altă parte, mai multe persoane au salutat exercițiile comune moldo-americane și s-au pronunțat în favoarea apropierii Republicii Moldova de NATO și Uniunea Europeană. După aproximativ o oră, manifestanții au deblocat drumul, iar militarii americani și-au continuat deplasarea.

Aplicațiile, la care vor fi antrenați 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA și 165 de militari ai Armatei Naționale a Republicii Moldova, au ca scop instruirea subunităților de geniu și creșterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate.

În cadrul exercițiului, vor fi realizate cercetări de geniu, lucrări de fortificație, de trecere peste obstacole și a unui curs de apă șivor fi executate lucrări de distrugere, de supraviețuire, cu asigurare logistică în condiții de câmp, cu acordarea ajutorului medical și evacuarea răniților.

La 9 mai, de Ziua comemorării victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, 36 de unități de tehnică militară, utilizate în cadrul exercițiului moldo-american “Dragon Pioneer 2016” vor fi expuse în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău