Teatrul ”Satiricus I.L. Caragiale” își încheie stagiunea cu o premieră

  • 25 Iunie 2021 19:53
Teatrul ”Satiricus I.L. Caragiale” își încheie stagiunea cu o premieră

Teatrul National „Satiricus Ion Luca Caragiale” își încheie cea de a XXX-a stagiune, mâine, 26 iunie, la ora 18.30, cu o nouă premieră: spectacolul ”Parlamentul sau comisia de anchetă” de dramaturgul român Mirel Taloș, în regia lui Alexandru Grecu, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul artistic al instituției, Alexandru Grecu, a menționat că acesta este cel de-al cincilea spectacol montat la ”Satiricus” în stagiunea aniversară. În această perioadă, bântuită de pandemie, teatrul a reușit să vină în fața publicului cu cinci premiere: ”Revizorul” de N.V. Gogol, ”Valsul tancurilor” de Irina Nechit, ”Miliardul” de Jian Tatte (Estonia), ”Prințesa de cartier” de Andrei Ivanov (Belarus) și ”Parlamentul sau comisia de anchetă” de Mirel Taloș (România).

Potrivit sursei citate, piesa ”Paramentul sau comisia de anchetă” tratează o temă general-umană, care persistă în orice țară din Europa sau din lume. ”Este vorba de o temă arhicunoscută din toate timpurile, din antichitate până astăzi - relațiile dintre creatori, intelectuali și putere. Este veșnica dilemă: cine sunt mai importanți, mai de folos societății – creatorii sau politicienii? Este o satiră dezvoltată până la absurd și este modul nostru de a exista în lume. Este lupta dintre frumos și urât”, a precizat regizorul.

Semnatarul piesei „Parlamentul sau comisia de anchetă” este un cunoscut politician român, fost membru al Parlamentului României în trei legislaturi consecutive, dar și un prozator notoriu. Cu această lucrare, Mirel Taloș debutează în dramaturgie, spectacolul de la Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale” fiind o premieră absolută. Construit pe un subiect incitant, cu personaje grotești, haioase, cu caricaturi ce copie cu precizie năravurile și deficiențele eroilor negativi ai scenei politice, spectacolul prezintă o realitate monstruoasă, reflectând-o în oglinzile strâmbe ale burlescului și grotescului și astfel făcând-o mai atractivă, cel puțin pentru publicul din sală. 

Regia artistică și scenografia spectacolului sunt semnate de Alexandru Grecu, costumele de Ecaterina Salimova, muzica de Gheorghe Gușan, canto de Ludmila Prodan, coregrafia de Dumitru Tanmoșan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău