Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” a marcat cea de-a 30-a aniversare
-
01 August 2020 18:30
Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, instituție publică subordonată Consiliului Municipal Chișinău, unul dintre cele patru teatre dramatice naționale din Republica Moldova, a marcat astăzi cea de-a 30-a aniversare, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, directorul general al instituției, Alexandru Grecu a menționat că pe 1 august 1990, întors de la Moscova după studii, a fondat acest teatru cu o echipă de tineri talentați, dornici de a face altfel de teatru. ”Sunt îndrăgostit de acești actori de excepție care au făcut istorie la Satiricus! Vă iubesc, dragi actori! Astăzi teatrul ”Satiricus” este un nume de referință nu doar în țară, dar și în lume! Astăzi ”Satiricus” nu este doar un teatru, ci o școală de teatru cu stilul său inconfundabil, cu o echipă tehnică și managerială de invidiat. În 2012, instituției i s-a conferit statutul de teatru național”, a subliniat Alexandru Grecu.
Potrivit sursei citate,”Satiricus”, primul teatru de satiră din țară, a luat naștere și dintr-o necesitate cultural-istorică, manifestând în mod consecvent, prin tot ce a realizat ulterior, un spirit novator și combativ. Noile realități istorice și sociale reclamau în mod imperios un alt gen de teatru. Mulți regizori, sensibilizați de noile realități cultural-istorice și influențați, mai mult sau mai puțin, de cultura occidentală, abordează tot mai frecvent modalități inedite de exprimare artistică, propunându-și să incite și chiar să șocheze publicul.
În context, secretarul literar al teatrului, scriitorul Ion Diviza a afirmat că printre acești regizori se numără și Sandu Grecu, fondatorul Teatrului ”Satiricus”, care, după o stagiatură de doi ani la Teatrul lui Konstantin Raikin, „Satiricon”, din Moscova, marcat într-o anumită măsură de estetica acestui teatru, concepe într-o manieră regizorală inedită, primele spectacole ale tinerei trupe ”Satiricus”. Astfel, de la o montare la alta, de la un experiment artistic la o înscenare mai în spiritul tradiției se cristalizează stilul regizoral al lui Grecu și, la modul general, maniera distinctă de joc a actorilor de la ”Satiricus”.
”Primul spectacol a fost jucat pe 19 decembrie 1990 - ”Ce e viața omului” de Arcadii Arcanov, pe scena Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”. În pofida faptului că de-a lungul celor 30 de ani de existență teatrul a fost impus de împrejurări să-și schimbe de 4 ori (!) sediul, reconstruindu-l și reamenajându-l de fiecare dată, trupa a realizat circa 70 de spectacole, unele dintre ele menținându-se în repertoriu pe tot parcursul acestor ani. ”Satiricus” este unicul teatru din spațiul românesc care a montat și are în repertoriul său activ toate piesele lui Ion Luca Caragiale”, a mai spus Ion Diviza.