Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va transmite de la distanță trei spectacole

  • 21 Mai 2020 08:48
Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va transmite de la distanță trei spectacole

Trei spectacole va difuza online în perioada 22-24 mai Teatrul Național Mihai Eminescu, informează MOLDPRES.

Astfel, vineri, 22 mai, la ora 18.00, instituția va difuza spectacolul ”The Lucky Strike” (16+), după piesa ”Jerry și Tom” a dramaturgului american Rick Cleveland, în regia lui Vitalie Drucec, Potrivit organizatorilor, un om, legat de scaun și cu o cagulă pe cap, le spune bancuri torționarilor săi care așteaptă de la șef, din Chicago, permisiunea de a intra în acțiune sau, pe scurt, a-i face felul. Între bancuri se deapănă amintiri, evocând boss-ul care le este ca un tată-mentor adulat. “O porție generoasă de afaceri murdare… echilibrând personalități caricaturale cu elemente fioroase de gen noir”, după cum bine observau cei de la Chicago Tribune cu referință la piesă. Din distribuție fac parte Nicu Suveică, Alexandru Pleșca și Ghenadie Gâlcă.

Sâmbătă 23 mai, ora 18:00, teatrul oferă publicului online spectacolul  “Panică la Grand Hotel” după Ray Cooney, regie: Alexandru Vasilachi. Piesa este o  comedie de situație, cu multe încurcături, unde se încâlcește și se descâlcește, în ritm alert, o sumedenie de probleme ce rezultă din aventurile amoroase ale personajelor principale. Și aici – agitație, uși trântite, o fereastră „ucigașă” și un mort… viu. Sandu Vasilache mai recurge la un șiretlic: inversând sexul personajelor din piesă, aduce în scenă (după Chirița lui Alecsandri) o protagonistă femeie jucată de un bărbat.

Duminică 24 mai, 18:00,  publicul va putea viziona online spectacolul   “JoiSărbătoare”  o tragicomedie de de Katalin Thuroczy, regie și  scenografie - Slava Sambriș. Potrivit lui Slava Sambriș, piesa, semnată de un dramaturg ungar, este despre conflicte dintre generații. ”Sper să se regăsească publicul în diferite situații, discuții, ideologii, care se ciocnesc la un moment dat și creează conflict. Avem un spațiu plin de amintiri, de poze,  trecute prin diverse perioade istorice. Acest text m-a impresionat și prin faptul că Ungaria are același parcurs istoric, ca și al nostru. Au trecut și ei prin perioada nazistă, cea comunistă, prin perioada așa-zisei libertăți. Au avut același conflict, o legătură strânsă cu cultura rusească. E un text localizat spațiului moldovenesc, iar persoanele au nume ungurești”, a precizat Slava Sambriș.

La rândul său, secretarul literar al instituției, Larisa Turea, a afirmat că este o piesă intimă, care se adresează direct spectatorului și vorbește despre singurătate, bătrânețe și despre început de adaptare la niște timpuri noi. ”E vorba despre niște oameni care se întâlnesc în fiecare joi. Sunt niște aristocrați ai spiritului și fiecare își trăiește singurătatea în felul său și ne îndeamnă să fugim de această singurătate. Este vorba de un spectacol despre fuga de singurătate, de bătrânețe, despre încercarea de a rămâne oameni în orice circumstanță”, a constatat Larisa Turea.  

Din distribuție fac parte:  Angela Ciobanu, Dina Cocea, Nicolae Darie, Iurie Negoiță, Ninela Caranfil, Ion Mocanu, Tatiana Saenco, Lilia Bejan, Alexandra Drumi, Mihaela Strâmbeanu, Tinka Mardari, Diana Decuseară, Draga-Dumitrița Drumi, Rusanda Radvan, Vladislav Ropot, Vlad Grecu și Nadejda Nahaba.

Link-urile vor fi disponibile pe pagina de facebook a teatrului la data și ora indicate mai sus: https://www.facebook.com/Teatrul.Mihai.Eminescu.Md.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău