Teatrul Național „Mihai Eminescu” va prezenta un spectacol de Slava Sambriș

  • 02 Decembrie 2021 09:45
Teatrul Național „Mihai Eminescu” va prezenta un spectacol de Slava Sambriș

Un spectacol intitulat ”Joisărbătoare” de Katalin Thuroczy, regie și scenografie de Slava Sambriș (traducere - Anamaria Pop) va avea loc astăzi, la ora 18.00, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, informează MOLPDRES.

Potrivit lui Slava Sambriș, piesa, semnată de un dramaturg ungar, este o tragicomedie despre conflicte dintre generații. ”Sper să se regăsească publicul în diferite situații, discuții, ideologii, care se ciocnesc la un moment dat și creează conflict. Avem un spațiu plin de amintiri, de poze, trecute prin diverse perioade istorice. Acest text m-a impresionat și prin faptul că Ungaria are același parcurs istoric, ca și al nostru. Au trecut și ei prin perioada nazistă, cea comunistă, prin perioada așa-zisei libertăți. Au avut același conflict, o legătură strânsă cu cultura rusească. E un text localizat spațiului moldovenesc”, a  subliniat regizorul, scrie sursa citată.

Mâine, 3 decembrie, la 18.30, Teatrul Național ”Eugene Ionesco” va oferi publicului spectacolul ”O zi din viața lui Helen” de Helmt Peschina, în regia lui Sergiu Chiriac. Potrivit organizatorilor, spectacolul este o adaptare după piesa „Las’că vezi tu!” a autorului austriac H. Peschina. O istorie banală a unei vieți (ne)trăite, povestită de către o femeie care își sărbătorește aniversarea de șaptezeci de ani. 

În aceeași zi, la 18.30, Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” readuce în scenă spectacolul ”Cerere în căsătorie” de  A. P. Cehov în regia lui Alexandru Grecu. Spectacolul are la bază două dintre piesele într-un act ale lui Cehov: „Ursul” și „Cerere în căsătorie”. Regizorul a structurat această lucrare scenică de o asemenea manieră încât cele două piese formează un tot întreg, converg spre aceeași idee artistică, se completează și se îmbogățesc reciproc.

Tot vineri, la 19.00, la Teatrul ”De pe strada Trandafirilor” publicul este așteptat la spectacolul „ThreeSevenAce”, dramă mistică bazată pe piesa lui Nikolai Kolyada. în regia lui Iuri Harmelin. Întreaga noastră viață este construită pe căutarea unei combinații magice. „Trei-șapte-as” sau „Calcul-moderare-muncă grea” – în însăși speranța de a găsi combinația potrivită de elemente stă farmecul unui adevăr fals care va ajuta la evitarea sărăciei, bătrâneții, plictiselii și singurătății. Pentru autorul piesei N. Kolyada, iar după el pentru regizorul piesei Iuri Harmelin, „Regina de pică” a lui A. S. Pușkin devine un prilej de a vorbi despre misticismul patologic, despre caracterul rus, despre neînțelegerea inevitabilă a oamenilor unii cu alții și despre intoxicare cu viața... (Elena Getsevici).

În aceeași zi, la 18.00, la Sala cu Orgă va avea loc a opta ediție a spectacolului cu genericul ”Gala generozității”, o invitație în lumea muzicii clasice și a poveștilor frumoase despre arta de a fi om. Invitați speciali: Rusanda Panfili - violonistă, Marcel Lazăr - pianist, Lilia Istrati - mezzo-soprană. Este vorba de un eveniment organizat de CCF Moldova (Copil, Comunitate, Familie) și renumita soprana Valentina Nafornița, patron al organizației, în sprijinul copiilor aflați în nevoi. Toți banii colectați în urma evenimentului vor fi direcționați în programele de sprijin familial CCF Moldova. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,86
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:5,36 m/s
Sat
14
Sun
16
Mon
12
Tue
12
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău