Teatrul „Mihai Eminescu” prezintă un spectacol despre iubirea interzisă

  • 17 Decembrie 2016 11:28
Teatrul „Mihai Eminescu” prezintă un spectacol despre iubirea interzisă agora.md

Teatrul Național „Mihai Eminescu” pregătește un spectacol despre iubirea interzisă, pătimașă, de neatins. Repetiția generală a spectacolului „În ochii tăi fermecători” a avut loc vineri, iar premiera este anunțată pentru 21 și 22 decembrie, transmite IPN.

Pentru crearea spectacolului regizorul Alexandru Vasilache a selectat secvențe din nuvelele și romanele lui Gib Mihăiescu, care pe timpul regimului totalitar comunist a fost exclus din rândul autorilor români de marcă din cauza că l-au considerat un autor pornografic. Aceasta pentru că descria sau se aprofunda mult mai mult în relația dintre bărbat și femeie și în psihologia de cuplu. Piesa transmite setea de pur și ideal, de necunoscut și de nemărginire, erotica obsesivă din opera lui Gib Mihăiescu.

Regizorul spune că atunci când a lucrat asupra acestui material a descoperit că Gib Mihăiescu a făcut parte din consiliul artistic al Teatrului Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău, în anii '20.

Alexandru Vasilache a dat titlul spectacolului reieșind din faptul că în acea perioadă era foarte proaspăt născut tangoul și acesta se răspândea în lume. Tocmai a ajuns în zona Basarabiei de care povestea Gib Mihăiescu. „În ochii tăi fermecători” este titlul unui tangou din anii '20, de Cristian Vasile. „Cu acest tangou aduc atmosfera acelor ani aici”, a spus regizorul.

În spectacol vor fi aduse în prim plan peste 20 de tangouri interpretate live și cu participarea unor actori. Rolurile centrale sunt „Manarul”, jucat de Petru Hadârcă, „Eva”, interpretată de Silvia Luca. „Sunt câteva roluri centrale, la fel, care fac o constelație de personaje – locotenentul Ragaiak, jucat de Sandu Leancă, locotenentul Iliad – Victor Nofit. Ghenia Chirsanov care este cântăreața din cabaret, va fi interpretează de Angela Ciobanu”, a spus regizorul.

Actorul și directorul teatrului, Petru Hadârcă, a afirmat că acțiunea spectacolului are loc pe malul râului Nistru, la Vadul lui Vodă. Este un spectacolul de echipă. „Personajul căruia încerc să-i dau viață este un boieraș care se răzbună pe faptul că tânăra lui soție l-a înșelat și este un amorez, dar are mult dramatism, tragism în relația aceasta”, a spus Petru Hadârcă. Finalul spectacolului este tragic.

Prețul biletelor este de 70-150 de lei.

Piesa va fi jucată și în România. Deja este stabilit turneul care va continua al patrulea an consecutiv cu teatrul românesc București-Iași-Chișinău, din care va face parte și acest spectacol. Începând cu 20 ianuarie piesa va fi prezentată pe scena Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București împreună cu alte două spectacole: „Aveți ceva de declarat” și „Casa mare”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău