Teatrul Dramatic din Mariupol va fi găzduit de „Teatrul Fără Nume” din Chișinău

  • 21 Februarie 2023 11:35
Teatrul Dramatic din Mariupol va fi găzduit de „Teatrul Fără Nume” din Chișinău

O delegație a Teatrului Dramatic din Mariupol, Ucraina, va veni săptămâna viitoare la Chișinău pentru a discuta planul de evacuare a instituției în Republica Moldova.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, la Chișinău vor veni actori și reprezentanți ai administrației instituției. Cel mai probabil, actorii fi angajați la „Teatrul Fără Nume” de pe strada Sfatul Țării, iar Ministerul Culturii va suporta toate cheltuielile, scrie Europa Liberă.

„Noi o să discutăm cu ei cum vor ei să facem acest proiect. El poate fi făcut sub forma unor spectacole comune sau putem să includem spectacolele lor în repertoriul teatrului. Ei vor veni, vor vedea sălile și vom decide”, a spus Europei Libere Andrei Chistol.

El susține că actorii din Mariupol vor lucra și la Academia de Teatru Muzică și Arte Plastice, unde vor avea un program în limba ucraineană.

„Pe parcursul anului, mai multe trupe ale teatrelor din Ucraina vor veni în R. Moldova, dar în cazul teatrului din Mariupol, noi vrem să îi instituționalizăm, ca ei să fie aici permanent”, a precizat secretarul de stat.

Potrivit lui, minoritatea etnică ucraineană este cea mai mare din Republica Moldova, de aceea este nevoie de produse teatrale în această limbă.

Pe 24 februarie, la un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la Chișinău va fi organizată o expoziție tematică de fotografii și vor avea loc proiecții de filme în limba ucraineană, care vor fi subtitrate în română pentru a fi difuzate și la televiziuni.

Teatrul Dramatic din Mariupol din Ucraina a fost distrus în totalitate în urma bombardamentelor rusești din 16 martie 2022, la fel ca întreg orașul, care a rămas numai ruine.

La finele anului trecut, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a anunțat, după o discuție cu omologul său ucrainean, Oleksandr Tkacenko, că anul 2023 va fi dedicat culturii ucrainene în R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău