Teatrele din Chișinău au pregătit premiere pentru publicul setos de artă

  • 27 Aprilie 2021 17:31
Teatrele din Chișinău au pregătit premiere pentru publicul setos de artă

S-au „copt” premiere în teatrele din Republica Moldova. După o lungă perioadă de suspans, actorii își invită publicul să guste din noile spectacole, montate pe timp de pandemie. Chiar dacă noile restricții sunt destul de dure, directorii de teatre sunt bucuroși să-și redeschidă ușile pentru spectatori și să readucă viața în sălile de spectacol.

Anunțul că din 2 mai își pot relua activitatea a bucurat nespus actorii, care au fost lipsiți de energia publicului. „Este binevenită revenirea spectatorilor în teatru ca să se întâmple acele miracol, de care are nevoie actorul: energie, comunicare. Pentru că teatrul este cel mai frumos  vaccin pentru societate”, a declarat directorul Teatrului Național Mihai Eminescu, Petru Hadârcă, pentru IPN.

Deși vor fi nevoiți să activeze cu o prezență de doar 30% din capacitatea sălilor, Petru Hadârcă susține că actorii sunt gata să se conformeze tuturor restricțiilor și măsurilor de siguranță. Mai mult, în tot acest timp, au pregătit noi surprize pentru public. „Săptămâna viitoare avem premieră în sala-studio  „Valeriu Cupcea” , „Stricere”, în regia lui Mihai Fusu, scenografia Irina Gurin. Un proiect inedit la care vor avea acces doar câte 10 cupluri și se va juca de două ori pe zi. Dar pregătim și alte proiecte interesante”, spune actorul.

Pentru a recupera timpul pierdut, și-au schimbat programul și actorii Teatrului Satiricus „Ion Luca Caragiale”.  „Este regretabilă prezența de doar 30%, de aceea vom juca toată săptămâna, va fi liber doar luni, ca să compensăm. Sala noastră este de 300 de locuri, asta ar însemna trei spectacole pentru unul. Dar asta este realitatea”, a menționat directorul teatrului, Sandu Grecu, pentru IPN.

Evident, au încercat să folosească util timpul în care au fost închise teatrele și au „copt” mai multe spectacole. „Avem pe data de 6 mai, spectacolul „Revizorul”, o satiră foarte actuală pentru situația din Republica Moldova și pe data de 7 mai o altă premieră – „Prințesa de cartier”, o piesă montată în toată lumea și tradusă în multe limbi”, susține regizorul. Deși până la închierea stagiunii a rămas puțin timp, teatrul va surprinde spectatorii și cu alte premiere, precum „Miliardul” sau „Parlamentrul”, iar după vacanța de vară își propune să revină did nou în forță.

Și cei mai mici spectatori sunt așteptați de eroii lor preferați la Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”, care va ridica cortina săptămâna viitoare.  „Spectacolele sunt gata pentru 15 și 16 mai, vorbesc de premieră pentru copii, dar și spectacolele „Night Guguță”, deci suntem pregătiți. Restricțiile nu sunt mai complicate decât au fost. Avem termometria la intrare, dezinfectarea, doar că nu insistăm pentru masca obligatorii la spectatorii mai mici. Decizia aparține părinților,” a declarat pentru IPN Gabriela Lungu, directorul teatrului. Și pentru a valorifica cat mai bine timpul, instituția va activa mai mult pe timp de vară. „Mulți angajați au fost în concediu în luna aprilie, ca să putem vara să lucrăm. Dacă anii precedenți vara aveam spectacole doar duminica, anul ăsta vom juca și sâmbătă și duminică”, a spus Gabriela Lungu.

Evident, entuziasmul revenirii nu poate acoperi necesitățile și pierderile suferite de teatre în perioada de pandemie. Astfel, actorii sunt conștienți că vor fi nevoiți să muncească mai mult pentru a face față cheltuielilor de producție, dar și celor de întreținere. Totodată actorii speră ca în curând să se poată bucura de săli pline de spectatori, de turnee și festivaluri internaționale, pentru a acoperi golul care s-a produs în industria teatrală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău