Taxiuri zburătoare: China a emis prima certificare din lume

  • 13 Octombrie 2023 18:21
Taxiuri zburătoare: China a emis prima certificare din lume

China a emis oficial vineri prima certificare din lume pentru un taxi zburător autonom și electric, a anunțat compania producătoare, semn al unei potențiale autorizări iminente privind exploatarea comercială a acestor vehicule în întreaga țară, informează AFP.

Acest "certificat tipizat", care dovedește siguranța și navigabilitatea aparatului, a fost emis pentru o aeronavă construită de start-up-ul chinezesc EHang, unul dintre liderii mondiali din sectorul în plin avânt al mobilității aeriene urbane.

Este vorba despre primul eVTOL ("Aeronavă electrică cu decolare și aterizare verticale") din lume care a obținut un astfel de certificat, a precizat compania, ceea ce face din China una dintre națiunile fruntașe în acest domeniu.

"Administrația chineză pentru aviație civilă (CAAC) a emis certificatul tipizat pentru sistemul de aeronavă fără pilot EH216-S", a precizat instituția într-un comunicat.

Documentul indică faptul că vehiculul "îndeplinește cerințele de navigabilitate" și "posedă capacitățile de siguranță pentru operațiuni cu echipaj uman" (cu oameni la bord - n.red.), a detaliat CAAC.

Solicitarea unui certificat tipizat este un proces îndelungat și costisitor, dar care, odată ce documentul a fost obținut, deschide larg ușa spre utilizarea aeronavelor de acest tip de către publicul larg.

"Acest model va face obiectul unor examene de calificare operațională și va fi oficial pus în exploatare comercială după ce a îndeplinit cerințele", a precizat CAAC.

Vom vedea în curând pasageri plătitori de bilete folosind aceste aeronave pe cerul Chinei?

"Sperăm să devenim primii din lume, pe termen scurt, care lansează exploatarea comercială a eVTOL cu pilot automat", a declarat Hu Huazhi, fondatorul și CEO-ul companiei EHang.

Considerată unul dintre liderii mondiali din domeniul mobilității aeriene urbane, compania chineză a fost înființată în 2014 înainte să fie listată la Bursa Nasdaq în 2019. Ea are sediul general în metropola Guangzhou din sudul Chinei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău