Taxele locale: un pas înainte și doi înapoi (Adevărul)

  • 12 Februarie 2014 09:59
Taxele locale: un pas înainte și doi înapoi (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 12 FEBRUARIE

Corupție, corupție și iar corupție, așa se întitulează editorialul din Evenimentul Zilei. În fiecare zi, Comisia Anticorupție prinde pe cineva cu mită sau depistează că oficialii sunt implicați în scheme frauduloase. Câte probleme ar putea soluționa acești bani, remarcă publicația. Zeci de școli reparate, spitale modernizate și nu numai. Evenimentul Zilei se întreabă de ce judecătorii corupți pleacă onorabil din sistem, și încă li se dau pensii enorme, și sute de mii de lei recompense pentru concediere, iar cetățenii de rând trebuie să muncească pentru ”bănuți”.

Ziarul Național scrie că ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a cerut demisia actualului director al întreprinderii „Căile Ferate ale Moldovei” (CFM), fiind considerat principalul vinovat de reformarea lentă a instituției. „Rețeaua feroviară din Moldova necesită o schimbare cât mai rapidă. Intenționăm să atragem investiții semnificative în dezvoltarea întreprinderii, atât în infrastructură, cât și în materialul rulant, dar pentru a avansa avem nevoie de o structură internă bine pusă la punct. Este foarte important ca întreg managementul întreprinderii să fie mobilizat pentru a avea o schimbare calitativă cât mai urgentă la CFM”, a punctat Vasile Botnari.

Adevărul scrie despre delapidările și demisiile de la Calea Ferată. Fostul director, Vitalie Strună, și un fost șef de direcție de la aceeași întreprindere de stat, sunt cercetați penal pentru delapidări în proporții deosebit de mari. Potrivit procurorilor, cei doi ar fi transferat peste hotare, printr-o bancă din Republica Moldova, 400.000 de euro în contul unei companii de reparații. Banii au fost trimiși în câteva tranșe, în 2011 și 2012, dar firma nu a prestat servicii de suma respectivă. Ambii bănuiți au părăsit țara, iar poliția încearcă să stabilească locul unde se află aceștia.

Taxele locale: un pas înainte și doi înapoi, titrează Adevărul, care notează că deputații au înregistrat două inițiative legislative prin care vor să anuleze plafoanele pentru 12 taxe locale pe care tot ei le-au stabilit anul trecut. Reprezentanții autorităților locale consideră că proiectul elaborat de parlamentarii din coaliția de guvernare este, de fapt, o nouă limitare a impozitelor. Experții consideră că toată această poveste denotă defectele procesului legislativ. Schimbarea frecventă a legislației este un semnal negativ pentru investitorii străini. Este necesară consultarea tuturor părților interesate, înainte de adoptarea unor legi, punctează experții.

NOI AGRESIUNI ALE OCUPANȚILOR, titrează Timpul. Gimnaziul din Corjova este AMENINȚAT că va fi lăsat fără gaz și apă. Tiraspolul a obligat gimnaziul să plătească lunar 42.000 de lei pentru spațiul închiriat și amenință că va închide școala.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:7,2 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău