Tații vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a cere indemnizația paternală

  • 28 Iunie 2019 08:17
 Tații vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a cere indemnizația paternală

Termenul în care tatăl copilului nou-născut poate să depună cererea pentru acordarea indemnizației paternale a fost extins până la 12 luni de la nașterea copilului. Modificarea intră în vigoare la 1 iulie 2019. Potrivit Codului Muncii, tatăl beneficiază de dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice, care se acordă în baza unei cereri în formă scrisă, în primele 56 de zile de la nașterea copilului, transmite IPN.

Casa Națională de Asigurări Sociale menționează într-un comunicat de presă  că tatăl asigurat în sistemul public de asigurări sociale, angajat în baza contractului individual de muncă sau aflat în raport de serviciu în baza actului administrativ, are dreptul la indemnizație paternală. Pentru a beneficia de indemnizație, trebuie să confirme stagiul total de cotizare de cel puțin 3 ani sau cel puțin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei nașterii copilului. De asemenea, trebuie să confirme că a avut un venit asigurat în ultimele 3 luni premergătoare lunii nașterii copilului și i s-a acordat la toate unitățile în care activează, la cerere, concediu paternal în primele 56 de zile de la data nașterii copilului.

Cererea pentru stabilirea indemnizației paternale poate fi depusă și în format electronic, prin intermediul paginii web oficiale a Casei Naționale (www.cnas.md), prin serviciul electronic e-Cerere Indemnizații Familiilor cu Copii. De asemenea, cererea poate fi depusă la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu sau reședință ori la casa teritorială în a cărei rază de deservire se află unitatea de la locul de muncă de bază.

Indemnizația paternală se plătește o singură dată pentru întreaga perioadă, prin intermediul prestatorilor de servicii de plată desemnați. Baza de calcul a indemnizației constituie 100% din venitul mediu lunar, care se determină prin împărțirea venitului asigurat realizat la toate unitățile în care beneficiarul desfășoară activități la numărul de luni în care acesta a fost realizat în ultimele trei luni calendaristice premergătoare lunii nașterii copilului.

Angajatorii, indiferent de tipul de proprietate și de forma juridică de organizare, sunt obligați să prezinte informația aferentă raporturilor de muncă pentru stabilirea drepturilor sociale, potrivit formei și modului aprobat de Ministerul Finanțelor, în termen de până la 10 zile lucrătoare de la data angajării sau modificării/încetării raporturilor de muncă, emiterii ordinului de acordare a concediului de îngrijire a copilului sau concediului paternal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău