Tatiana Zatîc: Deocamdată nu avem confirmată prezența tulpinilor Delta și Lambda

  • 21 Iulie 08:18
Tatiana Zatîc: Deocamdată nu avem confirmată prezența tulpinilor Delta și Lambda

Probe recoltate de la pacienții cu forme atipice de COVID-19 au fost expediate în Germania pentru a stabili prezența sau absența noilor tulpini Delta și Lambda. O spune ministra interimară a sănătății Tatiana Zatîc, potrivit căreia, deocamdată, țara noastră nu are confirmată decât prezența tulpinei Alfa (britanice). Potrivit ei, pentru a preveni aducerea virusului din alte state, autoritățile Republicii Moldova sporesc măsurile de restricție la traversarea frontierei de stat, notează IPN.

Autoritățile spun că majorarea numărului de cazuri de COVID-19 din ultima perioadă are la bază nerespectarea normelor sanitare în ziua alegerilor și în perioada premergătoare scrutinului din 11 iulie. De asemenea, potrivit șefei de la Sănătate, mulți concetățeni de-ai noștri se întorc contaminați din concediile petrecute în străinătate.

„În ultima săptămână înregistrăm o dublare a fatalității și asta denotă o sporire a gravității maladiei la pacienții confirmați. Sunt mai multe motive care stau la baza acestei creșteri a numărului de cazuri. Am avut ziua scrutinului și perioada electorală. În plus, în perioada estivală se observă o relaxare a tuturor cetățenilor, măsurile nu mai sunt respectate, este și perioada plecărilor peste hotare”, a spus Tatiana Zatîc în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit Tatianei Zatîc, deocamdată nu avem confirmată, oficial, prezența noilor tulpini Delta și Lambda. Totuși, în ultima perioadă, se înregistrează evoluții atipice ale bolii, care-i determină pe epidemiologi să tragă un semnal de alarmă.

„Tulpinile delta și lambda sunt mult mai periculoase, mult mai contagioase. Din acest motiv au fost sporite restricțiile la trecerea frontierei, pentru a stopa cazurile de import. Acum suntem în așteptarea echipamentelor care vor detecta prezența noilor tulpini. În prezent, probele recoltate de la persoanele care manifestă o formă atipică a bolii, sunt transportate în laboratorul din Germania cu care colaborăm. Nu avem deocamdată confirmarea prezenței tulpinilor noi. Avem doar confirmarea tulpinei britanice”, a spus Tatiana Zatîc.

Ieri, în Republica Moldova prezența virusului SARS-COV-2 a fost confirmată la alte 84 de persoane. În spitale sunt internate 279 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 53 în stare extrem de gravă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
10,21
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:0,45 m/s
Sat
14
Sun
19
Mon
16
Tue
14
Wed
14

Curs oficial BNM 25 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0000
USD 17.7044 -0.0000
RON 4.1909 -0.0000
UAH 0.6661 -0.0000
RUB 0.2434 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău