Țările UE vor să îmbunătățească modul în care funcționează OMC după deciziile comerciale ale SUA

  • 20 Iunie 2018 11:26
Țările UE vor să îmbunătățească modul în care funcționează OMC după deciziile comerciale ale SUA

Țările Uniunii Europene vor să îmbunătățească modul în care funcționează Organizația Mondială a Comerțului (OMC), în contextul creșterii tensiunilor comerciale provocate de tarifele vamale introduse de președintele SUA Donald Trump.

În perioada 28-29 iunie, liderii UE se vor reuni la Bruxelles și vor cere Comisiei Europene să vină cu propuneri care să îmbunătățească modul în care OMC funcționează în domenii cruciale, pentru a crea condiții echitabile de concurență. Printre domeniile cruciale, documentul menționează noi reguli cu privire la subvenții, negocieri și o viziune diferită cu privire la dezvoltare.

„În contextul creșterii tensiunilor comerciale, Consiliul European subliniază importanța păstrării și adâncirii sistemului multilateral bazat pe reguli”, se arată în documentul preliminar al summitului UE.
În prezent, OMC funcționează pe baza consensului stabilit între cele 164 de state membre și, în condițiile în care fiecare țară are drept de veto, fiecare nouă inițiativă riscă să devină o monedă de schimb într-o negociere mai amplă. Până acum, puține inițiative de reformare a OMC au avut succes și multe s-au blocat, precum cele care vizează reducerea subvențiilor în agricultură, creșterea accesul pe piață, reformarea sistemul de dispute din cadrul OMC sau liberalizarea schimburilor cu servicii. 

Obiectivul general al organizației este să se asigure că schimburile comerciale internaționale se desfășoară fluent, liber, corect și predictibil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău