Țările NATO acuză Rusia privind încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF)

  • 03 August 2019 10:02
Țările NATO acuză Rusia privind încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF)

Mai multe țări membre ale NATO au învinovățit vineri Rusia pentru încetarea aplicării Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), pact din care SUA s-au retras oficial, transmite Reuters.

Ministrul de externe britanic Dominic Raab a declarat că Moscova poartă responsabilitatea pentru încetarea INF și a subliniat că Regatul Unit a susținut pe deplin răspunsul NATO.

”Rusia a cauzat căderea tratatului INF prin dezvoltarea și desfășurarea în secret a unui sistem de rachete care încălca tratatul și care poate ținti capitalele din Europa. Desconsiderarea sistemului internațional bazat pe reguli amenință securitatea europeană”, a scris Raab pe Twitter.

Potrivit Xinhua, ministrul de externe german Heiko Maas a avertizat că expirarea INF ar putea avea drept rezultat o nouă cursă a înarmării nucleare.

Într-o declarație dată publicității joi noaptea, Maas a spus că expirarea INF înseamnă că ”Europa își pierde o parte din securitatea sa”. ”Sunt convins că astăzi trebuie să reușim, încă o dată, să ne supunem regulilor privind dezarmarea și controlul armamentelor pentru a împiedica o nouă cursă a înarmării nucleare”, a spus șeful diplomației germane.

El a lansat un apel către Washington și Moscova de a salvgarda noul tratat START, semnat în 2010, în vederea scăderii arsenalului de rachete nucleare strategice.

La rândul său, Ministerul de Externe polonez a afirmat vineri că Rusia are pe umerii săi întreaga responsabilitate pentru încetarea INF.

”Lipsa de pregătire a Rusiei de a reveni la conformarea cu INF nu le-a lăsat Statelor Unite nicio alternativă”, a menționat diplomația de la Varșovia.

Anterior, NATO a declarat că ”Moscova poartă răspunderea exclusivă pentru încetarea existenței Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF)”, susținând ferm decizia SUA de a se retrage din acest pact și a anunțat că va răspunde într-o manieră ”măsurată și responsabilă” la riscurile semnificative pe care le comportă racheta rusească 9M729 la adresa securității aliaților.

Tratatul INF, încheiat în 1987, a permis distrugerea aproape în totalitate a unei categorii întregi de rachete nucleare cu rază intermediară în Europa și a puțin peste 4% din arsenalul nuclear total al celor două țări.

Sursa: Pagina de Rusia

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău