Țările NATO acuză Rusia privind încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF)

  • 03 August 2019 10:02
Țările NATO acuză Rusia privind încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF)

Mai multe ţări membre ale NATO au învinovăţit vineri Rusia pentru încetarea aplicării Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), pact din care SUA s-au retras oficial, transmite Reuters.

Ministrul de externe britanic Dominic Raab a declarat că Moscova poartă responsabilitatea pentru încetarea INF şi a subliniat că Regatul Unit a susţinut pe deplin răspunsul NATO.

”Rusia a cauzat căderea tratatului INF prin dezvoltarea şi desfăşurarea în secret a unui sistem de rachete care încălca tratatul şi care poate ţinti capitalele din Europa. Desconsiderarea sistemului internaţional bazat pe reguli ameninţă securitatea europeană”, a scris Raab pe Twitter.

Potrivit Xinhua, ministrul de externe german Heiko Maas a avertizat că expirarea INF ar putea avea drept rezultat o nouă cursă a înarmării nucleare.

Într-o declaraţie dată publicităţii joi noaptea, Maas a spus că expirarea INF înseamnă că ”Europa îşi pierde o parte din securitatea sa”. ”Sunt convins că astăzi trebuie să reuşim, încă o dată, să ne supunem regulilor privind dezarmarea şi controlul armamentelor pentru a împiedica o nouă cursă a înarmării nucleare”, a spus şeful diplomaţiei germane.

El a lansat un apel către Washington şi Moscova de a salvgarda noul tratat START, semnat în 2010, în vederea scăderii arsenalului de rachete nucleare strategice.

La rândul său, Ministerul de Externe polonez a afirmat vineri că Rusia are pe umerii săi întreaga responsabilitate pentru încetarea INF.

”Lipsa de pregătire a Rusiei de a reveni la conformarea cu INF nu le-a lăsat Statelor Unite nicio alternativă”, a menţionat diplomaţia de la Varşovia.

Anterior, NATO a declarat că ”Moscova poartă răspunderea exclusivă pentru încetarea existenţei Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF)”, susţinând ferm decizia SUA de a se retrage din acest pact şi a anunţat că va răspunde într-o manieră ”măsurată şi responsabilă” la riscurile semnificative pe care le comportă racheta rusească 9M729 la adresa securităţii aliaţilor.

Tratatul INF, încheiat în 1987, a permis distrugerea aproape în totalitate a unei categorii întregi de rachete nucleare cu rază intermediară în Europa şi a puţin peste 4% din arsenalul nuclear total al celor două ţări.

Sursa: Pagina de Rusia

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
3,95 °C
câțiva nori
Umiditate:69 %
Vint:4,1 m/s
Wed
10 °C
Thu
7 °C
Fri
5 °C
Sat
3 °C
Sun
6 °C

Curs oficial BNM 25 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3167 0.0560
USD 17.8504 0.0246
RON 4.0200 0.0103
UAH 0.7286 -0.0001
RUB 0.2734 -0.0029
Arhivă Radio Chișinău