Țările în care cetățenii Republicii Moldova vor putea călători fără viză de la 28 aprilie

  • 01 Aprilie 2014 18:09
Țările în care cetățenii Republicii Moldova vor putea călători fără viză de la 28 aprilie

Cetățenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în statele din spațiul Schengen, începând cu 28 aprilie. Anunțul a fost făcut de premierul Iurie Leancă în cadrul unei emisiuni televizate.

Este vorba despre țările membre ale Uniunii Europene, cu excepția Marii Britanii și Irlandei. De asemenea, cetățenii moldoveni vor putea merge fără viză în România, Bulgaria, Croația și Cipru, precum  și în patru state din afara Uniunii Europene: Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein. 

Pentru a călători liber în spațiul comunitar, cetățenii moldoveni au nevoie de pașaport biometric, să aibă supra lor în medie câte 40-50 d euro pentru fiecare zi de vizită și să știe exact unde merg. 

Moldovenii se vor putea afla pe teritoriul statelor din zona Schengen timp de 90 de zile pe parcursul a 6 luni.Chiar dacă vor avea dreptul să călătorească în aceste state, regimul liberalizat de vize nu presupune și dreptul la muncă. În cazul depășirii acestei perioade vor fi aplicate sancțiuni, printre care o amendă de până la 3.000 euro sau interdicția de a intra pe teritoriul Schengen de până la 5 ani. 

Deținătorii pașapoartelor biometrice vor putea călători liber și în România, fără a avea nevoie de invitații sau alte acte suplimentare. Cei cu pașapoarte simple vor putea să beneficieze de regimul facilitat de vize, în continuare.

Potrivit lui Eugen Caras, decizia cu privire la abolirea regimului de vize pentru Republica Moldova va fi publicată în Monitorul Oficial al Uniunii Europene la 8 aprilie și conform procedurilor va intra în vigoare la 20 de zile după publicare, deci la 28 aprilie.

Dialogul privind liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova a început în iunie 2010. În februarie anul acesta Parlamentul European a votat pentru eliminarea vizelor, iar în martie, decizia a fost confirmată și prin votul Consiliului Uniunii Europene.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău