Țările din America Latină au convenit să impună sancțiuni unor membri ai guvernului lui Maduro

  • 24 Septembrie 2019 09:52
Țările din America Latină au convenit să impună sancțiuni unor membri ai guvernului lui Maduro

Țările din America Latină au convenit luni să împună sancțiuni unor membri ai guvernului președintelui venezuelean Nicolas Maduro ca parte a eforturilor de a-l determina să demisioneze din funcție, dar și-au exprimat rezerve cu privire la orice folosire a forței, potrivit Reuters, preluat de Mediafax.ro

Ministrul columbian de Externe, Carlos Holmes Trujillo, a declarat că măsurile vor permite guvernelor să înghețe bunurile aparținând oficialilor din țările lorc are au legături cu Maduro, vizându-i pe cei suspectați de activități ilicite, corupție și încălcări ale drepturilor omului.

„Acest lucru permite țărilor din regiune să creeze, prin acțiune colectivă, condițiile pentru ca poporul venezuelez să trăiască liber mai devreme decât mai târziu. Este un pas transcendental de mare însemnătate în favoarea păcii și a legalității”, a afirmat ministrul columbian.

Un tribunal european va decide marți dacă deciziile prin care Comisia Europeană a cerut companiilor Starbucks și Fiat Chrysler să ramburseze avantajele fiscale de care au beneficiat sunt legale sau nu, o hotărâre urmărită cu atenție deoarece aceiași judecători vor decide și un caz similar care vizează gigantul american Apple, transmite AFP.

Sancționate în urmă cu patru ani, constructorul auto italian Fiat și lanțul american de cafenele Starbucks au fost primele dintr-o lungă serie de multinaționale vizate de Comisia Europeană pentru că au beneficiat de un tratament fiscal considerat mult prea favorabil.

Comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, a somat în data de 21 octombrie 2015 Fiat și Starbucks să ramburseze până la 30 de milioane de euro fiecare, primul către Luxemburg și al doilea către Olanda. Cele două companii și țările vizate au depus fiecare recursuri împotriva acestei decizii a executivului comunitar iar tribunalul european va examina marți aceste recursuri.

Margrethe Vestager, fost ministru al Economiei în Danemarca, susține că aceste avantaje fiscale constituie de fapt ajutoare de stat ilegale deoarece provoacă o distorsionare a concurenței. Comisarul danez a urmat aceeași logică atunci când un an mai târziu, în data de 30 august 2016, a ordonat gigantului american Apple să ramburseze Irlandei taxe în valoare de 13 miliarde euro.

Deciziile de marți ale tribunalului european care vizează Fiat și Starbucks vor fi urmărite cu atenție deoarece sunt primele hotărâri care se referă la companii individuale și la problema deciziilor fiscale, acele acorduri încheiate între administrația fiscală a unui stat și o multinațională, acorduri care au intrat în vizorul Margrethei Vestager.

Tratamentul fiscal extrem de favorabil de care marile companii beneficiază din partea anumitor state membre, precum Belgia, Irlanda, Luxemburg și Olanda, care vor să și asigure astfel investiții și crearea de locuri de muncă pe teritoriul lor este denunțat de mult timp de ONG-uri. Indignarea contra acestor practici a crescut după criza financiară, opinia publică fiind indignată de faptul că cei bogați plătesc impozite mici în timp ce populația suferă de pe urma austerității.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău