Țările de Jos | Coaliția propune un număr record de femei în noul guvern Rutte

  • 02 Ianuarie 2022 18:21
Țările de Jos | Coaliția propune un număr record de femei în noul guvern Rutte

Noul guvern al premierului olandez Mark Rutte ar urma să aibă în componență un număr record de femei - 14, dintr-un total de 29 de miniștri și secretari de stat -, conform unei liste publicate duminică, la peste nouă luni de la alegerile legislative, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Lista a fost comunicată de cele patru partide care au încheiat un acord la mijlocul lui decembrie în vederea formării unei coaliții guvernamentale ce i-ar permite lui Rutte să înceapă un al patrulea mandat.

Mark Rutte se va întâlni săptămâna viitoare cu fiecare dintre personalitățile propuse, înainte de a confirma componența cabinetului său de 20 de miniștri, dintre care 10 vor fi femei.

Conform propunerilor coaliției, actualul ministru de finanțe, Wopke Hoekstra, liderul formațiunii CDA, de centru-dreapta, un apărător fervent al rigorii bugetare, va deveni ministru de externe, iar în locul său va fi numită o fostă șefă a diplomației, Sigrid Kaag.

Pentru postul de ministru al sănătății, coaliția a avansat numele lui Ernst Kuipers, președintele consiliului de administrație al spitalului din Rotterdam și responsabil cu repartizarea la nivel țării a pacienților cu COVID-19.

Kuipers ar urma să-i succeadă lui Hugo de Jonge, aflat în prim-plan de la debutul pandemiei și care va deveni ministru al locuinței, mediului și amenajării teritoriului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău