Țările de Jos au reținut un agent militar rus care încerca să se infiltreze în Curtea Penală Internațională de la Haga

  • 16 Iunie 17:15
Țările de Jos au reținut un agent militar rus care încerca să se infiltreze în Curtea Penală Internațională de la Haga

Serviciul General de Informații și Securitate din Țările de Jos (AIVD) a anunțat joi că a descoperit un agent militar rus care încerca să se folosească de o identitate falsă pentru a se infiltra în Curtea Penală Internațională (CPI), care investighează acuzațiile privind crime de război comise în Ucraina, transmite Rador, care citează Reuters.

Serghei Vladimirovici Cerkasov și-a creat o poveste de acoperire, elaborată în ani întregi, în încercarea de a intra în aprilie în Țările de Jos, ca cetățean brazilian care participă la un stagiu la CPI de la Haga, a declarat pentru Reuters agenția olandeză de informații. "Aceasta a fost o operațiune a GRU pe termen lung, pe mai mulți ani, care a costat foarte mult timp, energie și bani", a declarat directorul agenției, Erik Akerboom, utilizând acronimul GRU, pentru serviciul de informații al armatei ruse.

Nu există încă o reacție din partea Moscovei, dar guvernul președintelui Vladmir Putin a negat de multe ori în trecut acuzațiile de spionaj, afirmând că acestea fac parte dintr-o campanie de denigrare a Moscovei.

AIVD a precizat într-un comunicat că agentul rus, care purta numele de acoperire Viktor Muller Ferreira, a fost rețiut pe un aeroport olandez, după care a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul olandez și a fost urcat în următorul avion spre Brazilia, unde se va confrunta cu proceduri în instanță.

"Incidentul demonstrează foarte clar de ce sunt în stare rușii, care încearcă să obțină ilegal accesul la informațiile din interiorul CPI. Clasificăm incidentul ca fiind amenințare de cel mai înalt nivel", a declarat Erik Akerboom, care a precizat că CPI acceptase cererea de efectuare a stagiului depusă de agentul rus.

Purtătorul de cuvânt al CPI, Sonia Robla, a declarat că instanța de la Haga este recunoscătoare autorităților olandeze pentru operațiunea derulată și expunerea riscurilor de securitate. "CPI ia foarte în serios astfel de amenințări și va continua să acționeze în cooperare cu Țările de Jos", a declarat Sonia Robla.

Autoritățile din Brazilia nu au emis niciun comentariu referitor la caz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
23
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău