Țările baltice speră să încheie acorduri militare cu SUA înainte de învestirea lui Donald Trump

  • 17 Decembrie 2016 15:49
Țările baltice speră să încheie acorduri militare cu SUA înainte de învestirea lui Donald Trump

Statele Unite și țări baltice, aflate în vecinătatea Rusiei și îngrijorate de atitudinea binevoitoare a lui Donald Trump față de președintele rus Vladimir Putin, speră să încheie acorduri militare înainte de instalarea la Casa Albă a miliardarului populist, au afirmat pentru AFP mai mulți oficiali.

Cele trei mici țări baltice — Estonia, Letonia și Lituania, foste membre al Uniunii Sovietice — sunt situate la frontiera NATO cu Rusia.

Îngrijorate de diverse afirmații ale viitorului președinte al SUA, care va fi învestit la 20 ianuarie, ele vor încerca să încheie acorduri de cooperare militară (Defense Cooperation Agreements) cu Washingtonul care să conțină clauze privind desfășurarea de forțe americane pe teren.

Aceste înțelegeri "ar completa acordurile existente, bilaterale sau cu NATO, ale fiecărui stat baltic și ar susține prezența noastră militară în fiecare din cele trei țări", a explicat pentru AFP un înalt responsabil american.

Ministrul lituanian de externe Linas Linkevicius a afirmat pentru AFP că nu este îngrijorat de poziția lui Donald Trump — cu excepția situației în care ar pune sub semnul întrebării pertinența NATO—, dar că "procedurile ar putea necesita mai mult timp atunci când administrația se va schimba".

"Este în interesul nostru să fie semnate cât mai repede. Sperăm că acest lucru se va întâmpla la începutul anului viitor", a afirmat el.

Un acord similar semnat între SUA și Finlanda — care are de asemenea frontieră cu Rusia, dar care nu este membră a NATO — a aprofundat cooperarea dintre cele două țări în materie de securitate cibernetică, de schimburi de informații și de dezvoltare de exerciții militare comune.

În ajunul semnării acestui acord în octombrie la Helsinki, armata rusă a desfășurat o incursiune în spațiul aerian finlandez.

Cercetători ai think-tank-ului European Leadership Network, cu sediul la Londra, au identificat nu mai puțin de șase acțiuni similare de încălcare a spațiului aerian al Estoniei de către avioane ruse în acest an.

Responsabili de pe cele două maluri ale Atlanticului recunoscut că aceste acorduri sunt complexe și probabil nu vor putea fi semnate până la venirea la putere a lui Donald Trump.

Însă conceperea lor rapidă le-ar putea oferi asigurări celor trei aliați ai SUA, care sunt îngrijorați de mult timp de inițiativele militare sau de acțiunile secrete ale Moscovei.

Aceste planuri de acord "reflectă angajamentul nostru pentru relații militare bilaterale solide cu cei trei aliați ai NATO și sperăm că le vom finaliza cât mai repede", a afirmat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sarah Higgins.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
16,06 °C
cer senin
Umiditate:77 %
Vint:0,5 m/s
Wed
23 °C
Thu
24 °C
Fri
22 °C
Sat
23 °C
Sun
24 °C

Curs oficial BNM 21 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6362 0.0691
USD 17.7181 0.1020
RON 4.1511 0.0144
UAH 0.7038 0.0034
RUB 0.2654 0.0021
Arhivă Radio Chișinău