Țările baltice atenționează asupra unei posibile escaladări mitare la frontiera cu Belarus

  • 12 Noiembrie 2021 12:16
Țările baltice atenționează asupra unei posibile escaladări mitare la frontiera cu Belarus

Țările baltice membre ale Uniunii Europene (UE) au atenționat joi asupra unei posibile escaladări militare în impasul privind miile de migranți care încearcă să ajungă în UE prin Belarus, informează vineri dpa, potrivit Agerpres.

Miniștrii apărării din cele trei țări baltice au atenționat că blocajele de migranți, care, potrivit UE, au fost create în mod deliberat de Minsk, amenință o amplă secțiune din flancul estic al blocului comunitar și ar putea chiar declanșa un conflict militar.

"Grupuri mari de oameni sunt adunate și transportate către zona de frontieră, unde sunt forțate să treacă frontiera ilegal. Aceasta sporește posibilitatea de provocări și de incidente serioase, care ar putea să se extindă și in sfera militară", au scris miniștrii estonian Kalle Laanet, leton Artis Pabriks și lituanian Arvydas Anusauskas, într-un comunicat comun.

Ei au condamnat "escaladarea deliberată a atacului hibrid în curs al regimului belarus".

Subliniind susținerea țărilor lor pentru Polonia, la nivel bilateral, miniștrii au îndemnat UE să "crească sprijinul său practic pentru a îmbunătăți securitatea la frontierele sale externe".

După o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU la New York, joi, SUA, Regatul Unit, Estonia, Franța, Irlanda, Norvegia și Albania au condamnat "instrumentalizarea orchestrată a unor ființe umane ale căror viață și bunăstare au fost puse în pericol pentru scopuri politice de către Belarus".

Potrivit acestor țări, acțiunile lui Lukașenko au "obiectivul de a destabiliza țările vecine și frontiera externă a UE, și de a distrage atenția de la propriile lui încălcări repetate ale drepturilor omului". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău