Tariful la energia electrică nu va fi schimbat, chiar dacă prețul de achiziție este mai mare
-
04 Aprilie 2017 13:19
Chiar dacă noul preț de achiziție a electricității este cu peste 2% mai mare decât în anul trecut, autoritățile dau asigurări că tariful pentru energia electrică livrată populației nu va fi majorat. Atât ANRE, cât și unii experți consideră că prețul actual s-ar putea menține până în luna februarie a anului viitor.
De la 1 aprilie, Republica Moldova procură energie electrică de la compania ucraineană ”DTEK Trading” la prețul de 50,2 dolari pentru 1 MW/h. Până acum, Republica Moldova importa energie electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, la prețul de 49 de dolari pentru 1 MW/h, astfel, prețul energiei este cu 2% mai mare.
În prezent nu există motive pentru a revizui tarifele la energia electrică, a comunicat pentru Radio Chișinău directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Tudor Copaci.
„Nu sunt acum motive pentru ajustarea tarifelor și nici nu se discută acest subiect. Nu s-au creat condițiile pentru ajustarea tarifelor - și cursul valutar variază, precum și alte componente ale tarifelor”, a declarat Tudor Copaci.
Expertul Victor Parlicov opinează că, cel mai probabil, tarifele ar putea fi revizuite la începutul anului viitor.
„Tarifele au fost ajustate acum foarte recent și cel mai probabil nu vor fi ajustate din nou, în timpul apropiat. Se va merge pe calea că se va merge pe tarifele actuale și se vor acumula devieri financiare care vor fi incluse în tarifele viitoare. Cel mai probabil, aceasta se va întâmpla la începutul anului viitor”, a declarat Victor Parlicov.
Amintim că ultima actualizare a tarifelor la energia electrică a avut loc acum două săptămâni, când acestea au fost majorate cu aproximativ 3,5%.
Negocierile purtate în acest an pentru achiziția energiei electrice au fost criticate de unii experți, în timp ce Ministerul Economiei a dat asigurări că au fost transparente și urmărite de experți internaționali.
Faptul că Republica Moldova nu va mai procura energie e la Centrala de la Cuciurgan ar putea să afecteze semnificativ economia regiunii transnistrene, în condițiile în care centrala asigura o bună parte din veniturile regiunii separatiste.