Tarifele la curent ar putea crește cu circa 20-30% în raioanele din Nordul Republicii Moldova

  • 23 Februarie 2017 11:12
Tarifele la curent ar putea crește cu circa 20-30% în raioanele din Nordul Republicii Moldova

Cele două rețele de distribuție a energiei electrice ale statului: RED-Nord din Bălți și RED Nord-Vest din Dondușeni solicită majorarea tarifelor la serviciile prestate. 

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a publicat pe 22 februarie, cererile privind majorarea tarifelor și materialele care au stat la baza calculului și anunță că publicul are la dispoziție 15 zile lucrătoare pentru a prezenta autorității de reglementare recomandări cu privire la aceste documente, scrie jurnal.md.

Documentele publicate de ANRE sunt pe alocuri sumare, dar oricum scot la iveală faptul că cele două întreprinderi se află într-o situație economică dificilă și au nevoie de o majorare a tarifelor pentru a putea activa fără problememe în continuare.

Astfel RED Nord-Vest solicită o majorare a tarifului de distribuție de la 82,33 de bani pentru un kWh până la 1,07 lei, adică cu circa 30%.

Factorul principal ce contribuie la o majorare atât de substanțială sunt devierile financiare acumulate ca urmare a neajustării la timp de către ANRE a tarifelor la curent în 2015. E vorba de circa 185 de milioane de lei, care urmează a fi recuperați în patru ani. Astfel dacă în 2017 în tarif nu ar fi nevoie de inclus devieri de circa50 milioane de lei, tariful ar urma să fie ajustat doar cu șapte bani, până la 89,64 de bani pentru un kilowatt.

În cazul RED Nord cererea nu este atât de semnificativă și nici voluminoasă, calcul tarifului fiind expus pe o singură pagină.

Din document rezultă că dacă nu erau devierile financiare, apoi tariful putea fi redus cu un ban de la 66,15 bani la 65,23 bani pentru un kWh. Cu devieri tariful de distribuție ar urma să crească cu circa 22%, până la 79,35 de bani pentru un kWh.

Din documentele publicate se mai poate de constatat că cele două întreprinderi estimează o reducere a prețului de achiziție a energiei.

În plus ele folosesc la calcule un curs de schimb leu/dolar diferit.

Dacă nu erau devierile de miliarde, tariful scădea

Amintim că anterior și SA "Furnizarea Energiei Electrice Nord" (FEE Nord) din Bălți, dar și întreprinderile Grupului Gas Natural Fenosa în Moldova au prezentat ANRE solicitările de aprobare și aplicare a tarifelor reglementate pentru anul 2017.

În cazul lipsei devierilor tarifare derivate din creșterea costului pentru energia electrică, ambele tarife, atât cel de distribuție, cât și cel de furnizare puteau fi reduse, mai precizează Gas Natural Fenosa.

ANRE nu le-a examinat, susținând că are 180 de zile calendaristice de la data înregistrării solicitării corespunzătoare și după prezentarea tuturor documentelor și a informației necesare, solicitate de Agenției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău