Târgul Universităților din România trece Prutul

  • 08 Iulie 2015 13:37
Târgul Universităților din România trece Prutul

Federația Asociațiilor de Basarabeni din România organizează și în acest an un Târg al Universităților, unde tinerii din Republica Moldova vor putea face cunoștință cu ofertele de studii.

După admitere, în cadrul campaniei ”Adoptă un boboc”, studenții basarabeni admiși în liceele și universitățile din  România vor fi ajutați să se acomodeze la noile condiții de trai și de studii. 

Târguri ale Universităților din România vor fi organizate la Chișinău, în perioada 10-12 iulie; la Bălți, pe 14 și 15 iulie și la Cahul pe 17 și 18 iulie. În capitală târgul se va desfășura pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică ”Ștefan cel Mare”. Pe lângă oferte, candidații vor putea afla de la voluntarii Asociațiilor de Basarabeni despre posibilitățile de cazare și alte detalii legate de studiile în România, a subliniat președintele FAB România, Constantin Cernega.

”Voluntarii din cadrul organizațiilor membre ale Federației vor prezenta ofertele educaționale ale aproximativ 17 centre universitare. Încercăm să acoperim cât mai multe centre universitare pe parcursul anilor. Vom oferi informații legate de procedura de admitere, acte necesare, metodologie și, bineînțeles, vom împărtăși din experiența personală, astfel încât cei interesați să plece informați,” a declarat Constantin Cernega.

Perioada de admitere în România se desfășoară între 17 și 31 iulie, iar setul de documente va putea fi depus de către candidați la consulatele din Chișinău, Bălți și Cahul . Totodată, Federația Asociațiilor de Basarabeni din România va organiza după admitere, în perioada 28 septembrie – 4 octombrie, campania ”Adoptă un boboc„  de sprijin pentru elevii din Republica Moldova care vor fi admiși la instituțiile de învățământ de peste Prut. Aceștia vor fi așteptați în gări în orașele în care vor studia și vor fi ajutați să se cazeze și să se înmatriculeze.

În cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău, ambasadorul României Marius Lazurca, și-a exprimat speranța că ofertele de studiu pentru tinerii basarabeni vor contribui la dezvoltarea Republicii Moldova.

”Noi ne dorim ca pregătirea lor profesională să se confirme în câmpul muncii. Cei mai buni dintre absolvenții noștri să se întoarcă în Republica Moldova și să pună umărul, și mintea, și întreaga aptitudine profesională pe care au dobândit-o în România, în slujba Republicii Moldova”, a declarat Marius Lazurca.

Anul acesta, ca și anul trecut, România oferă 5 000 de locuri, dintre care, la studii pre-universitare – 1500, la studii universitare – 2800 și la studii post-universitare – 700.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău