Țara semireformelor

  • 01 Aprilie 2015 11:42
Țara semireformelor

Revista presei din 1 aprilie 2015

Victor Ciobanu de la Ziarul Național constată că sportul nostru național e să ne batem pentru cum se va numi ceva. Nu cum să funcționeze bine. Autorul este foarte sceptic că tentativa liberal-democraților de a realiza o reformă până la alegerile locale va fi rezultativă. Chiar dacă vor fi operate modificări legislative, acestea vor fi doar cosmetic, susține acesta. În țara semireformelor, politicienii nu sunt preocupați de cum trebuie să funcționeze un stat normal, ci de cum vor arăta ei la televizor, conchide publicistul de la Ziarul Național.

Același ziar scrie că cel mai probabil, alegerile locale din acest an vor avea loc în prima jumătate a lunii iunie curent. Dacă socialiștii au înregistrat anterior un proiect de hotărâre privind stabilirea datei de 7 iunie pentru organizarea alegerilor locale, coaliția PLDM-PD ar putea propune data de 14 iunie. Potrivit unor surse din Legislativ, decizia ar putea fi luată fie într-o ședință a Parlamentului din această săptămână, fie de săptămâna viitoare.

Uniunea Europeană ar putea să-și retragă sprijinul financiar de care beneficiază în prezent Republica Moldova, din cauza regresului înregistrat de fosta republică sovietică în combaterea corupției și promovarea reformelor. Unica soluție ar fi ca demnitarii responsabili de mimarea reformelor să fie demiși, consideră o serie de experți consultați de Jurnal.md.

Ziarul scrie că potrivit unui raport cu privire la progresele înregistrare de Republica Moldova în anul 2014 în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, prezentat în urmă cu o zi la Chișinău, de către șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, corupția în sistemul judiciar rămâne o îngrijorare majoră, reforma Procuraturii este blocată, iar instituții precum CNA, CNI și CCA nu se bucură de o independență adevărată. Evocând devalizarea sistemului bancar, de unde s-au scurs 10 miliarde de lei moldovenești, diplomatul european a precizat că Uniunea Europeană nu poate impune guvernului de la Chișinău să-și respecte angajamentele asumate.

După Fenosa, alți doi furnizori cer majorarea tarifelor la energia electrică cu peste 50%, titrează Adevărul. Companiile SA „Red Nord” și SA „Red Nord-Vest”, au cerut majorarea tarifului la energia electrică cu 50% și 61%. Majorarea ar fi cerută în contextul fluctuaților de pe piața valutară. Reprezentantul companiei „Red Nord” a declarat că pierderile companiei în anii 2012-2014 de pe urma deprecierii leului și a ratei de inflație au constituit 293 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău