Țara din UE care a decretat stare de calamitate agricolă din cauza secetei

  • 27 Iunie 2018 10:48
Țara din UE care a decretat stare de calamitate agricolă din cauza secetei

Guvernul leton a decretat stare de calamitate agricolă la scală națională din cauza secetei prelungite care afectează o mare parte din teritoriul acestei țări, considerată cea mai gravă din ultimii 10 ani, informează Agerpres, care citează AFP.

Regiunea occidentală Curlanda a fost cel mai sever afectată: în anumite zone nu a mai plouat din luna aprilie, iar recoltele au fost compromise.

„Anul trecut am avut ploi consistente și o inundație. Terenurile mele au fost inundate și nu am putut să recoltez. În acest an, se întâmplă contrariul. Mă tem pentru rambursarea creditelor mele bancare", a declarat Dainis Rutenbergs, un agricultor din regiunea Dobele, aflată în centrul țării.

„Sfeclele mele nici măcar nu au răsărit. Terenul pe care așteptam să le văd crescând este gol", a explicat el pentru AFP.

Agricultorul estimează pierderi potențiale de 10.000 de euro, o sumă mare pentru o mică exploatare agricolă familială. El speră să redreseze situația, într-o anumită măsură, grație recoltei de fructe de pădure, pe care le va culege la toamnă.

După decretarea stării de calamitate agricolă, băncile vor trebui să se abțină să îi pună pe agricultori în dificultate și le vor permite să își continue proiectele de dezvoltare, pentru a putea să încaseze subvențiile acordate de Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău