Țara din Orientul Mijlociu care vrea să devină membră NATO

  • 06 Iunie 2018 13:58
Țara din Orientul Mijlociu care vrea să devină membră NATO

Ministrul apărării din Qatar a afirmat că ambiția strategică pe termen lung a țării sale este de a adera la NATO, în declarații publicate miercuri cu ocazia împlinirii unui an de la declanșarea crizei din Golf, transmite Agerpres.

„Qatarul a devenit una dintre cele mai importante țări din regiune în ceea ce privește calitatea armamentului", în special mulțumită occidentalilor”, a afirmat Khaled bin Mohammed al-Attiyah, citat în revista ministerului său, Altalaya, notează France Presse. Suntem un aliat principal în afara NATO", a spus el, adăugând: „Ambiția este de a deveni membru cu drepturi depline dacă parteneriatul nostru cu NATO se dezvoltă și viziunea noastră este clară".

El a salutat amplificarea relațiilor cu Alianța Nord-Atlantică și a estimat că Doha ar putea găzdui „unități NATO sau unul dintre centrele sale specializate".

Qatarul pune deja la dispoziția Statelor Unite o importantă bază militară, cea de la Al-Udeid.

În urmă cu exact un an, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein și Egiptul au rupt brusc toate legăturile cu Qatarul, acuzându-l de „finanțarea terorismului" și de apropiere de Teheran, marele rival al Riadului, lider al monarhiilor petroliere arabe din Golf.

Singura frontieră terestră a Qatarului, cea cu Arabia Saudită, a fost închisă, spațiul aerian al vecinilor săi a fost interzis companiei aeriene din Qatar și cetățenii săi au fost expulzați din cele patru țări.

Doha a denunțat o „atingere a suveranității sale", declarând că Riadul și aliații săi încearcă pedepsirea Qatarului pentru politica sa externă „independentă".

Toate eforturile diplomatice au eșuat și criza amenință să destabilizeze întreaga regiune, mai ales după ce Qatarul și-a crescut de un an achizițiile de armament din Statele Unite, Franța, Marea Britanie și Italia.

Potrivit cotidianului francez Le Monde, liderii saudiți i-au cerut președintelui francez Emmanuel Macron să intervină pentru a împiedica achiziționarea de către Doha a unor rachete rusești S-400 și au amenințat că în caz contrar vor lansa o acțiune militară împotriva Qatarului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău