Țara cu cei mai mulți obezi are cea mai mare rată a mortalității Covid din lume (Deutsche Welle)

  • 14 Aprilie 2021 16:45
Țara cu cei mai mulți obezi are cea mai mare rată a mortalității Covid din lume (Deutsche Welle)

În nicio altă țară din lume mortalitatea de COVID-19 nu este mai mare decât în Cehia, raportat la numărul de locuitori. Un motiv este supraponderalitatea larg răspândită, arată o analiză Deutsche Welle, citat de G4media.ro.

Potrivit sursei citate, în cazul deceselor cauzate de coronavirus, Republica Cehă este campion mondial. Potrivit statisticii oficiale a Ministerului Sănătății de la Praga, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni a lunii martie, 27.918 de oameni au murit de COVID-19 sau au decedat fiind infectați cu coronavirus. În fiecare zi se mai adaugă alte peste 100 de astfel de decese. „În baza unor estimări științifice numărul real al victimelor este cu cel puțin o treime mai mare”, a declarat profesorul Jan Konvalinka, vicerectorul Universității Caroline din Praga.

În același timp, Cehia asigură cetățenilor săi o îngrijire medicală de calitate relativ ridicată, o performanță economică apropiată de media pe UE, decalaj social redus iar standardul de viață se află pe locul doi în rândul țărilor europene post-comuniste. Cum se potrivesc toate acestea cu numărul mare de decese provocate de SARS-CoV-2?

Cei mai mulți experți și analiști din Cehia consideră că evoluția catastrofală a pandemiei este din vina guvernului populist condus de oligarhul Andrej Babiš. „În situația în care în alte țări s-a decis intrarea în lockdown, în Cehia s-au relaxat măsurile restrictive. Așa s-a întâmplat anul trecut și în vacanța de vară, și înainte de Crăciun. Acum, guvernul se gândește iarăși la relaxare”, a declarat Václav Hořejší, imunolog în cadrul Academiei de Științe a Cehiei, pentru televiziunea publică.

Alte motive pentru numărul mare de decese sunt lipsa unui control riguros privind respectarea măsurilor restrictive valabile pe durata pandemiei, insuficienta monitorizare a persoanelor infectate, prea puține testări de coronavirus și tot mai rapida răspândire a mutației britanice a virusului, mai molipsitoare și mai periculoasă.

Citiți continuarea pe G4media.ro.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău