Țara care învinge pandemia: Cafenele pline de clienți, aglomerația din parcuri și redeschiderea primului magazin Apple din afara Chinei arată noua realitate post-pandemie

  • 25 Aprilie 2020 18:31
Țara care învinge pandemia: Cafenele pline de clienți, aglomerația din parcuri și redeschiderea primului magazin Apple din afara Chinei arată noua realitate post-pandemie

Cafenele pline de clienți, aglomerația din parcuri și redeschiderea primului magazin Apple din afara Chinei arată noua realitate post-pandemie din Coreea de Sud, un succes al testării în masă, notează agenția Bloomberg.

"Cafenelele s-au umplut de clienți, în parcuri sunt oameni care se bronzează, iar în primul magazin Apple redeschis în afara Chinei sunt oameni la coadă, în contexul în care mulți sud-coreeni - aproape toți purtând măști - au reieșit pe străzi după luni de autoizolare. Imaginea din Seul, într-o sâmbătă perfect de surprins în imagini, este într-un contrast puternic cu alte națiuni în care par a fi orașe-fantomă, în condițiile în care guvernele au izolat părți mari ale populației sau au impus restricții privind adunările sociale", comentează agenția de presă Bloomberg într-un articol intitulat "Cafenelele pline din Seul, coada de la magazinul Apple relevă succesul testării în masă", potrivit Ziarului Financiar.

Inițial una dintre țările cele mai afectate, pe locul doi la numărul de cazuri, Coreea de Sud a reușit să limiteze răspândirea epidemiei fără a aplica măsuri prea drastice. Nu a oprit activitățile de producție și nu a restricționat deplasările. În pofida îndemnurilor autorităților de a rămâne în case de teama riscurilor epidemice, mulți sud-coreeni au ieșit sâmbătă, fiind convinși că partea cea mai grea a pandemiei a trecut.

"Am ieșit pentru prima dată în multe zile pentru o întâlnire cu iubita mea", afirmă Kim Ji-hoon, în vârstă de 28 de ani, aflat într-un restaurant aglomerat situat în zona Garosu-gil din Seul. "Nu mă simt mai în siguranță acum, dar nu mai sunt atât de stresat privind ieșirea, dat fiind că s-a redus intensitatea contagierilor", explică Kim Ji-hoon.

Coreea de Sud a lansat o campanie de testări masive și de localizare a contactelor, lucruri care au facilitat limitarea epidemiei și au permis menținerea activităților multor companii și fabrici. Numărul cazurilor noi de infectare a scăzut la 18 vineri, cel mai mic nivel de la intensificarea epidemiei în februarie, când erau zilnic peste 900 de cazuri noi.

 

Deși atât SUA, cât și Coreea de Sud au confirmat primele cazuri de coronavirus aproximativ în același timp în ianuarie, numărul infecțiilor în Statele Unite a ajuns la peste 700.000, în timp ce autoritățile sud-coreeene au "aplatizat curba epidemică" luna trecută, fiind doar circa 10.000 de cazuri.

De teama unui "al doilea val" de infecții, Centrul sud-coreean pentru Controlul și Prevenirea Epidemiilor a îndemnat cetățenii "să continue respectarea distanțării sociale și a normelor de igienă pe parcursul weekendului".

"Nu putem lăsa garda jos, da fiind că încă există potențialul unei rate ridicate a infecțiilor. Cred că trebuie să continuăm distanțarea socială, să nu ne relaxăm", afirmă Kim Ganglip, adjunctul ministrului sud-coreean al Sănătății.

Kim Ganglip a precizat că Guvernul de la Seul elaborează norme pentru o "nouă normalitate", inclusiv prin modificarea procedurilor de carantină și a măsurilor de distanțare socială. "Societatea noastră a avut succes în amânarea răspândirii Covid-19 prin distanțare socială. Dar acest lucru nu înseamnă că virusul dispare complet sau că putem reveni la viața pe care o aveam înainte de epidemie", a subliniat oficialul citat.

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău