Tancuri pentru Ucraina: Scholz îi îndeamnă pe germani să aibă încredere în guvernul său

  • 28 Ianuarie 2023 15:30
Tancuri pentru Ucraina: Scholz îi îndeamnă pe germani să aibă încredere în guvernul său

Cancelarul Olaf Scholz i-a îndemnat sâmbătă,28 ianuarie, pe cetățenii germani să aibă încredere în decizia guvernului său de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei, promițând să aibă mereu în atenție "securitatea" Germaniei, relatează Agerpres.



Scholz a recunoscut că mulți cetățeni sunt "foarte îngrijorați" pentru că vor ca războiul din Ucraina "să nu se apropie" și ca guvernul german "să nu-și piardă cumpătul", a spus el într-o înregistrare video programată și difuzată în ziua în care pleacă într-un turneu în America Latină.

"Aveți încredere în guvern! Credeți-mă și pe mine! Luăm decizii care întotdeauna sunt examinate și coordonate la nivel internațional", a subliniat cancelarul german în legătură cu decizia anunțată în această săptămână.

Scholz a spus că de la începutul invaziei ruse în Ucraina, guvernul său s-a ghidat după trei linii principale: să facă "orice este necesar" pentru a sprijini Ucraina, să evite o escaladare - întrucât "nu poate exista război între Rusia și NATO" - și, în cele din urmă, să acționeze în coordonare cu aliații Germaniei, în special cu SUA.

Livrarea tancurilor de luptă, care urmează deciziilor anterioare de a livra obuziere, sisteme de apărare antiaeriană și blindate ușoare, se conformează de asemenea acestor trei principii, a afirmat el.

"Obiectivul nostru este clar: Rusia nu poate să schimbe granițele prin forță și să iasă basma curată", a subliniat cancelarul german.

"Vă promit că ținem cont întotdeauna de securitatea Germaniei", a ținut să-i liniștească Scholz pe germani.

Potrivit unui sondaj publicat vineri de postul public ZDF, 54% dintre cetățenii germani consideră că decizia de a trimite tancuri de luptă în Ucraina este corectă, față de 38% care se opun, rezultat similar cu cel din sondajele publicate în cursul săptămânii trecute.

În timp ce sprijinul pentru trimiterea de armament în Ucraina este deosebit de mare în rândul alegătorilor Verzilor, simpatizanții AfD (Alternativa pentru Germania) și ai formațiunii de stânga Die Linke se opun în special.

Aproximativ jumătate din populație este îngrijorată de faptul că livrarea de tancuri de luptă către Kiev va crește riscul unei confruntări militare directe între Rusia și Occident, o frică deosebit de pronunțată în zonele care corespund fostei Germanii de Est, potrivit EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău