Talibanii au numit o femeie la conducerea maternității din Kabul, o premieră

  • 02 Februarie 2022 12:10
Talibanii au numit o femeie la conducerea maternității din Kabul, o premieră

Guvernul taliban a numit-o pe doctorița Malalai Faizi în postul de directoare a maternității din capitala afgană Kabul, ea devenind astfel prima femeie în fruntea unei instituții publice sub regimul talibanilor, transmite EFE, citat de AGERPRES.

Faizi "a fost numită datorită meritelor ei (...) în calitate de directoare a spitalului", a confirmat marți pentru EFE purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din guvernul taliban, Javid Hazheer.

Numirea este inedită în cadrul politicilor fundamentaliștilor talibani față de femei de la revenirea lor la putere, în 15 august 2021, dat fiind că până acum talibanii le-au exclus pe femei din guvern, le-au restrâns libertatea de circulație, dreptul la educație și le-au blocat accesul la multe dintre locurile de muncă disponibile, notează EFE.

Doar puține departamente guvernamentale, între ele, cele din sectorul sănătății, au femei în componența lor, amintește agenția de presă spaniolă, care remarcă faptul că desemnarea lui Faizi ar fi fost de neconceput în precedentul guvern taliban, între 1996-2001, cunoscut pentru aplicarea implacabilă a legii islamice, când pedepsele erau la ordinea zilei, iar femeile erau consemnate la domiciliu.

Faizi a absolvit în 1996 Universitatea din Kabul, cu puțin înaintea sosirii fundamentaliștilor la putere, în același an, iar ulterior a lucrat în spitalul pentru copii Indira Gandhi din Kabul și în diverse organisme naționale.

"Se poate spune că este o mișcare bună a guvernului taliban și că este nevoie de femei nu doar în sectorul sanitar, ci și în alte sectoare, în care și-au demonstrat deja capacitățile, pentru că au dovedit că sunt egale bărbaților în slujba țării", a declarat pentru EFE activista Deeba Farhamand.

Cu toate acestea, Farhamand a amintit că trebuie ținut cont de dreptul la muncă și la educație pentru milioane de femei și fete afgane pe care talibanii le-au ignorat până acum.

În acest moment, "milioane de femei și fete și-au pierdut dreptul la educație și muncă", a adăugat ea.

Spitale precum cel pe care îl va conduce Faizi, care acordă asistență medicală femeilor, sunt în mod tradițional conduse de femei, date fiind normele sociale din Afganistan, o națiune conservatoare, însă numirea ei creează așteptări între activiste și femei în general, care nu au încetat să lupte pentru drepturile lor de la revenirea la putere a talibanilor.

"Cu toate că într-un spital pentru femei directorul trebuie să fie o doctoriță, vestea este extrem de îmbucurătoare. Doctorița Malalai este prima femeie șefă a unei instituții anunțată de guvernul taliban", a scris pe Twitter activista și fosta primăriță a orașului Maidan Shahr (centru), Zarifa Ghafari. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău