Taiwanul organizează un exercițiu în caz de raid aerian pe fondul tensiunilor cu China

  • 25 Iulie 2022 12:26
Taiwanul organizează un exercițiu în caz de raid aerian pe fondul tensiunilor cu China

Străzile s-au golit de lume luni, iar oamenilor li s-a ordonat să rămână în case în anumite zone ale Taiwanului, inclusiv în capitala Taipei, pentru un exercițiu de reacție în cazul unui raid aerian, în timp ce insula își intensifică pregătirile în eventualitatea unui posibil atac din partea Chinei, relatează Reuters, cita de Agerpres.

Sirenele au sunat alarma la ora locală 13:30 (05:30 GMT) pentru exercițiile obligatorii de evacuare a oamenilor de pe străzi, activitățile orașelor din nordul Taiwanului fiind practic întrerupte timp de 30 de minute.

Pe SMS a fost trimisă o "alertă pentru rachete", prin care li se cerea oamenilor să se pună imediat la adăpost.

"Este necesar să facem pregătiri pentru cazul unui război", a spus primarul Taipeiului, Ko Wen-je, într-un discurs, după ce a supervizat exercițiile denumite 'Wan An', ceea ce în traducere înseamnă 'pace eternă'.

China revendică Taiwanul, guvernat în mod democratic, ca teritoriu al său și nu a exclus niciodată să preia controlul asupra insulei cu forța. Taiwanul respinge pretenția de suveranitate a Chinei asupra sa și afirmă că o să-și apere independența.

Invazia Rusiei în Ucraina a relansat dezbaterea în Taiwan despre cel mai bun mod de a reacționa în cazul unui atac, pe fondul intensificării manevrelor militare chineze în jurul insulei.

"Avioane militare chineze hărțuiesc frecvent Taiwanul în ultimii ani și odată cu declanșarea războiului ruso-ucrainean în februarie, aceste incidente ne-au amintit că trebuie să fim vigilenți în timp de pace", a spus Ko.

În Taipei, poliția a ordonat vehiculelor să tragă pe dreapta, iar trecătorilor li s-a cerut să se adăpostească în timpul exercițiului. De asemenea, magazinele și restaurantele și-au tras obloanele și au stins luminile pentru a evita să devină o țintă în cazul unui atac nocturn.

Pompierii au exersat stingerea unui incendiu declanșat de un atac cu rachete.

Sirenele au sunat 30 de minute mai târziu pentru a semnala încheierea exercițiului.

Preocuparea privind intențiile Chinei față de Taiwan a sporit tensiunile cu SUA care, chiar dacă nu recunosc insula ca țară separată, sunt obligate de propria legislație să-i ofere mijloace de a se apăra.

China a lansat avertismente private severe administrației Biden, sugerând posibilitatea unui răspuns militar la o posibilă vizită în Taiwan în august a președintei Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a informat sâmbata Financial Times.

Exerciții periodice de pregătire în caz de raid aerian sunt impuse prin lege în Taiwan.

Insula și-a ridicat nivelul de alertă după invazia rusă în Ucraina, deși nu a raportat nicio activitate militară chineză neobișnuită.

În alte zone ale Taiwanului vor fi efectute exerciții similare în această săptămână. Exercițiul nu s-a mai ținut în ultimii doi ani din cauza pandemiei de COVID-19.

Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a făcut din creșterea capacității de apărare a țării prioritatea nr.1 și a spus că numai locuitorii insulei pot să-și decidă viitorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău