Taiwanul cere Chinei să respecte rezultatul alegerilor prezidențiale. Lai Ching-te a promis că va proteja insula de amenințările și intimidarea venite de la Beijing

  • 14 Ianuarie 09:35
Taiwanul cere Chinei să respecte rezultatul alegerilor prezidențiale. Lai Ching-te a promis că va proteja insula de amenințările și intimidarea venite de la Beijing

Taiwanul a cerut duminică Chinei „să respecte rezultatele alegerilor prezidențiale” câștigate în ajun de Lai Ching-te, care a promis că va proteja insula de „amenințările și intimidarea” venite din partea Beijingului, transmite AFP conform Agerpres.

„Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităților de la Beijing să respecte rezultatele alegerilor, să înfrunte realitatea și să renunțe la reprimarea Taiwanului”, potrivit unui comunicat al ministerului de la Taipei, scrie G4Media.

Președintele ales al Taiwanului, Lai Ching-te (64 de ani), reprezentantul Partidului Democrat Progresist (DPP), a promis sâmbătă, în fața susținătorilor săi, să protejeze insula de ”amenințările și intimidările din partea Chinei”, după ce Beijingul a transmis după scrutinul prezidențial și parlamentar desfășurat sâmbătă că reunificarea este inevitabilă.

După o campanie marcată de o puternică presiune diplomatică și militară din partea Chinei, Lai a câștigat alegerile prezidențiale organizate într-un singur tur de scrutin cu 40,1% din voturi și va prelua mandatul pe 20 mai.

Lai Ching-te a fost descris de Beijing ca fiind un „pericol grav”, deoarece partidul său susține că insula este de facto independentă.

Taiwanezii au votat, de asemenea, pentru reînnoirea celor 113 locuri din parlament, unde DPP a pierdut majoritatea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău