Taiwanul a trimis avioane de luptă pentru interceptarea mai multor aeronave militare chineze

  • 10 Februarie 09:50
Taiwanul a trimis avioane de luptă pentru interceptarea mai multor aeronave militare chineze
Mediafax

Forţele Aeriene ale Taiwanului au trimis duminică mai multe avioane de luptă pentru interceptarea unor aeronave militare chineze care au survolat insula, a informat Ministerul taiwanez al Apărării, care susţine că acţiunea Chinei ameninţă pacea şi stabilitatea în regiune, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

„Misiunile chineze au un impact asupra securităţii şi stabilităţii în regiune şi pun în pericol pacea şi prosperitatea din regiune”, adaugă Ministerul, potrivit sursei citate

Ca răspuns, Armata chineză a informat, prin intermediul unui comunicat, că aeronavele sale au fost trimise în regiune pentru un antrenament. „Taiwanul este parte a Chinei. Aceasta a fost o acţiune legitimă şi necesară, având în vedere situaţia actuală din Strâmtoarea Taiwan, pentru asigurarea suveranităţii naţionale”, a anunţat Beijingul.

Operaţiunea chineză vine în condiţiile în care vicepreşedintele Taiwanului, William Lai, se întorcea dintr-o vizită la Washington, unde a participat la un eveniment la care a fost prezent şi preşedintele Statelor Unite, Donald Trump. Autorităţile de la Beijing au criticat participarea lui William Lai la acest eveniment.

Relaţiile dintre Taipei şi Beijing s-au deteriorat în ultimele săptămâni, după declanşarea epidemiei de coronavirus din China, în condiţiile în care Taiwanul acuză China că nu ar permite Taipeiului să acceseze informaţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) sau să participe la şedinţele acesteia.

Taiwanul nu este membru al acestei organizaţii ca urmare a opoziţiei Beijingului, care susţine că insula este teritoriu chinez.

Pe de altă parte, autorităţile de la Taipei susţin că Taiwanul este un stat independent, care nu a făcut niciodată parte din Republica Populară Chineză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
16,51 °C
cer fragmentat
Umiditate:21 %
Vint:2,6 m/s
Sun
9 °C
Mon
8 °C
Tue
10 °C
Wed
12 °C
Thu
14 °C

Curs oficial BNM 05 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 -0.0000
USD 18.4281 -0.0000
RON 4.1664 -0.0000
UAH 0.6689 -0.0000
RUB 0.2348 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău