Taiwan: Un panda gigant oferit de China a adus pe lume un al doilea pui

  • 29 Iunie 2020 14:18
Taiwan: Un panda gigant oferit de China a adus pe lume un al doilea pui

Un exemplar de panda gigant oferit de China Taiwanului a născut un al doilea pui, o femelă, a anunțat luni grădina zoologică din Taipei, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Yuan Yuan și partenerul său, Tuan Tuan, ale căror nume semnifică ''întâlnire'' și ''unitate'' în limba chineză, au fost oferiți de China Taiwanului în 2008 pentru a marca îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări.

Puiul, venit pe lume prin inseminare artificială, nu a primit încă un nume, a precizat grădina zoologică, adăugând însă că acesta cântărește 186 de grame, iar nașterea a durat cinci ore.

''Sperăm că mama acestuia va putea avea grijă de el. Yuan Yuan a fost însă foarte obosită în urma nașterii... ca atare, în urma unei evaluări, am decis să-i luăm puiul'' pentru a putea fi hrănit de îngrijitori, a precizat grădina zoologică într-un comunicat.

Puiul de panda este în stare stabilă după ce a primit asistență pentru o mică rană la spate.

În 2013, Yuan Yuan a dat naștere lui Yuan Zai, o femelă, primul pui de panda gigant venit pe lume în Taiwan.

În general, atunci când autoritățile de la Beijing împrumută exemplare de panda grădinilor zoologice din alte state, puii născuți trebuie trimiși în China.

Ca o excepție de la această regulă, Taiwanul a fost autorizat să o păstreze pe Yuan Zai întrucât părinții acesteia au fost oferiți în dar, potrivit autorităților din Taipei.

Sosirea perechii de panda în 2008 a suscitat o veritabilă ''panda mania'' în Taiwan, care s-a amplificat după nașterea lui Yuan Zai.

Taiwanul și China continentală sunt guvernate separat din 1949, dar regimul comunist își revendică suveranitatea asupra Taiwanului.

După alegerea în 2016 a președintelui taiwanez Tsai Ing-wen, China a respins toate încercările de negociere cu Taiwanul intensificând presiunile asupra acestei insule pe care o consideră în continuare o provincie rebelă, chemată să revină sub autoritatea patriei-mame, chiar prin forță dacă este necesar.

În libertate au rămas mai puțin de 1.600 de exemplare de panda, în principal în provincia chineză Sichuan, iar 300 trăiesc în captivitate în diferite locații din lume.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău