Tăieri ilicite de pădure la Orhei. O persoană a fost reținută, iar șeful Întreprinderii silvice, dat în căutare

  • 28 Iulie 2017 20:17
Tăieri ilicite de pădure la Orhei. O persoană a fost reținută, iar șeful Întreprinderii silvice, dat în căutare

Mai mulți angajați din cadrul Întreprinderii Silvice Orhei, dar și șeful acesteia, ar fi implicați într-o schemă infracțională de tăiere ilicită a pădurii și comercializarea ulterioară a masei lemnoase. În urma vânzării arborilor, suma obținută s-ar fi împărțit între persoanele implicate, fiecărui funcționar revenindu-i o anumită parte din bani.

Potrivit materialelor acumulate, s-a constatat că, periodic, angajații ocolurilor silvice din Orhei efectuează lucrări autorizate de tăiere a arborilor, însă, pe lângă acestea, un număr important de copaci ar fi defrișați fără a fi incluși în evidența oficială. Anume acest surplus de masă lemnoasă ar fi fost comercializat, iar banii proveniți din vânzarea lemnului erau împărțiți în funcție de statutul și implicarea funcționarului, potrivit unui comunicat al CNA.

În urma documentărilor efectuate de CNA, inclusiv a interceptărilor audio-video, s-a stabilit că schema infracțională funcționează de mai mult timp. Materialele operative conțin imagini privind transmiterea și primirea sistematică a unor sume de bani de către funcționarii vizați, iar profiturile ilicite s-ar ridica la sute de mii de lei.

Astăzi, procurorii anticorupție și ofițerii CNA au efectuat percheziții la domiciliul și biroul de serviciu al șefului ÎS Orhei, dar și la conducătorii ocolurilor silvice din Seliște, Susleni și Ivancea din Orhei. Trei persoane, inclusiv o contabilă, au fost escortate la CNA pentru audieri, iar șeful OS Seliște a fost reținut pentru 72 de ore. De asemenea, procurorii urmează să-l anunțe în căutare pe șeful ÎS Orhei despre care s-a aflat că a părăsit, de curând, teritoriul țării.

Pe faptele descrise, au fost pornite mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și abuz de serviciu.

Urmărirea penală este condusă de Procuratura Anticorupție, iar investigațiile continuă pentru stabilirea întregului cerc de suspecți cu tragerea acestora la răspundere penală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău