Tabloul "Mona Lisa", vandalizat cu o prăjitură cu cremă

  • 30 Mai 2022 14:50
Tabloul

"Mona Lisa", probabil cel mai cunoscut tablou din lume, expus la Muzeul Luvru din Paris, nu a pierdut nimic din zâmbetul legendar al protagonistei sale după ce a fost vandalizat cu o prăjitură cu cremă, duminică, fără să aibă însă de suferit, întrucât este plasat în spatele unui geam blindat, potrivit mai multor mesaje publicate pe rețelele de socializare, informează AFP, citată de Agerpres.

Contactați duminică seară de jurnaliștii de la AFP, reprezentanții Muzeului Luvru au precizat luni că nu vor face declarații pe această temă.

Potrivit unor fotografii și mesaje publicate duminică de mai mulți turiști pe rețelele de socializare Twitter și Instagram, incidentul s-a produs la începutul după-amiezii de duminică.

Fotografiile distribuite online arată geamul de protecție al "Giocondei" murdărit cu cremă, în timp ce era curățat de un bărbat care părea să fie unul dintre paznicii muzeului parizian.

Un utilizator al rețelei Twitter, care afirmă că a fost prezent în momentul incidentului, a dezvăluit că autorul actului de vandalism era un bărbat deghizat într-o femeie vârstnică și care purta o perucă. El s-a ridicat dintr-un scaun cu rotile pentru a lovi cu palmele geamul de protecție și a aruncat apoi asupra acestuia o prăjitură cu cremă.

Același internaut - @lukeXC2002 - a publicat și o înregistrare video ce îl arată pe bărbatul în cauză stând în picioare lângă scaunul cu rotile, înainte de a fi escortat spre ieșire de un grup de agenți de securitate.

"Există oameni care sunt pe cale să distrugă Terra (...) Toți artiștii, gândiți-vă la Terra! De aceea am făcut asta. Gândiți-vă la planeta noastră!", a declarat în limba franceză autorul actului de vandalism, care era îmbrăcat în alb, purta perucă și o șapcă.

În alte imagini, scaunul cu rotile este arătat în spatele cordonului de securitate, pe care vizitatorii de la Luvru nu au voie să îl depășească. Nicio fotografie și nicio înregistrare video nu au surprins incidentul în sine.

Nu este pentru prima dată când celebrul tablou pictat de Leonardo da Vinci este victima unui act de vandalism.

În august 2009, o vizitatoare rusă a fost reținută după ce a aruncat o ceașcă de ceai, care era goală, în direcția "Giocondei". Reprezentanții muzeului parizian au declarat atunci că ceașca de ceai s-a spart la contactul cu geamul blindat și că acesta din urmă a fost doar foarte puțin zgâriat. 

În decembrie 1956, un turist bolivian a aruncat o piatră spre "Mona Lisa", provocându-i o zgârietură la nivelul cotului de la mâna stângă. După acel incident, celebra pictură a fost plasată în spatele unei vitrine din sticlă securizată.

Expusă din 2005 după un geam blindat și protejată de o carcasă specială în care umiditatea și temperatura sunt atent controlate, "Gioconda" vede defilând prin fața ei în fiecare an milioane de persoane care vin să o admire în cel mai vizitat muzeu din lume, Luvru, care primea anual aproximativ 10 milioane de vizitatori înainte de declanșarea pandemiei de COVID-19. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău